Blog

Šta možete sami, a kada vam je potreban električar?

Za sitne popravke po kući neretko se možete snaći sami, ali kada je struja u pitanju najčešće je pametnije da se pozove električar, kako ne biste napravili još veći kvar.

Međutim, pojedine električne uređaje možete i sami srediti, ukoliko su, naravno, u pitanju neki sitniji nedostaci ili manji kvarovi. Evo i u kojim slučajevima se možete osloniti na sebe, a kada će vam, ipak, biti potreban dobar električar.

Popravke veš mašina

Kada su u pitanju veš mašine, neretko se dešava da se poziva električar i onda kada sitniji kvar možete otkloniti i sami. Naime, neretko se dešava da u sred pranja mašina stane i zuji, ne uvlačeći vodu za ispiranje. U takvim slučajevima, neće vam biti potreban električar – razlog ovome je, jednostavno, zapušenost ventila, koji se neretko dešava upravo zbog tvrdoće vode.

Ventil možete očistiti od kamenca i sami, tako oslobađajući prostor za nesmetani prolazak vode. Isto važi i kada je čišćenje filtera u pitanju, što bi i inače trebalo da se radi jednom mesečno, a za to vam svakako neće biti potreban električar.

Ipak, u slučajevima kao što su zamena termostata ili programatora, odnosno amortizera ili motora programatora, savet je da se ipak pozove električar, jer se nepravilno rukovanje ili postavljanje može odraziti na potpuni prestanak rada veš mašine, bez obzira na njenu starost.

Promena osvetljenja u prostorijama

Promena osvetljenja u prostorijama najčešće se radi u sklopu manjeg ili većeg renoviranja stana. Najčešće se standardno osvetljenje zamenjuje led-svetlima, ali se neretko dešava i da je potrebno pomeriti luster, plafonjere i slično, zbog izmene rasporeda nameštaja u prostorijama.

U tom slučaju će vam svakako biti potreban električar. Savet je da se nikako ne upuštate sami u ovakve vrste poslova, čak i ako imate neko predznanje, jer nije isključeno da se može desiti i veći kuršlus bez pažljive provere od strane stručnjaka. Ovaj savet posebno važi za kupatila u kojima bi osvetljenje trebalo da postavlja jedino električar. U kupatilima važe posebna pravila, jer je tu vlažnost vazduha već, te vam jedino profesionalni i dobro obučen električar može pomoći da pravilno sprovedete osvetljenje bez budućih kvarova i bespotrebnog troška.

Kvarovi na osiguračima

Osigurači „iskaču“ onda kada dođe do kvara na nekom uređaju ili kada je preopterećena električna mreža. Osigurači koji su automatski se mogu veoma lako „popraviti“ vraćanjem sklopke u gornji položaj, i ovo je izuzetno lako i efikasno.

Međutim, za starije osigurače sa licnom biće vam, ipak, potreban električar. Nestručna zamena licne i popravka starog porcelanskog osigurača može dovesti do kompletnog kuršlusa, te nije preporučljivo samostalno preduzimati njegovu zamenu.

Popravke frižidera

Najčešći kvarovi na frižideru ispoljavaju se u vidu njihovog slabog hlađenja. Tome uzrok može biti kvar termostata ili agregata, što su slučajevi kada je potrebna zamena ovih delova frižidera i kada se, hteli-ne hteli, svakako mora pozvati električar koji će ujedno i odrediti koje delove je za određeni model frižidera potrebno kupiti.

Sa druge strane, ako je slabijem hlađenju uzrok u lošem dihtovanju vrata, tada možda i nećete biti potrebe da se zove električar, jer posredni razlog može biti zaleđeni frižider ili pak istanjena guma oko vrata koju možete zameniti i sami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *