Blog

Šta treba da znate kada kupujete šporet?

Centar svake kuhinje jeste šporet. Ni jedan dom se u današnje vreme ne može zamisliti bez šporeta. Na našem tržištu postoji veliki asortiman šporeta, a na vama je da izaberete šporet u skladu sa svojim potrebama. Kod opremanja kuhinje jako je važno pravilno rasporediti sve elemente. Na primer šporet nikako ne bi trebalo da se nalazi pored frižidera, jer zbog toplote frižider može trpeti opterećenje pri radu. Takođe, kada planirate mesto za stavljanje šporeta, treba ostaviti sa obe strane mesto na radnoj površini za pripremanje i odlaganje hrane.

Kakvi šporeti postoje?

Kao i što smo napomenuli, na našem tržištu postoji veliki izbor šporeta. U ponudi su standardni šporeti sa grejnim pločama i rernom. Grejne ploče mogu biti klasične ili ravne. Ali kako je tehnologija napredovala, sada možemo kupiti i šporet koji se sastoji od ravnih ploča i ugradnih rerni. Tako da možete grejnu ploču da pozicionirate blizu radne površine za spremanje hrane, a ugradnu rernu na sasvim drugom mestu.

Da li govorimo o električnom šporetu ili šporetu na plin, najnoviji modeli šporeta mogu potpuno promeniti izgled vaše kuhinje. Pored najsavremenijeg dizajna, mnogim modelima kako ugradnih rerni tako i grejnih ploča, upravlja se senzorom na dodir što će vam dodatno olakšati spremanje hrane.

Da li izabrati šporet sa ravnom ili klasičnom grejnom pločom?

Šporeti koji imaju ravnu ploču mnogo su jednostavniji za održavanje i čišćenje za razliku od šporeta sa ringlama. Domaćicama se posebno sviđa ova prednost, jer ne da ribaju šporet kao nekada, a samim tim znatno štede svoje vreme. Kod čišćenja šporeta sa ravnom pločom treba napomenuti da ne treba brisati ploču dok je ona još topla. Pustite je prvo da se ohladi a onda je samo sa vlažnom krpom prebrišite. Takođe, šporet sa ravnom pločom troši manje električne energije,zato što se zagreva dvostruko brže od starih ringli. Ravna ploča zagreva samo dno šerpe, tako da je gornji deo šerpe hladan i potpuno bezbedan.

Najčešći kvarovi na šporetu

Pored redovnog održavanja i servisiranja šporeta, kvarovi na šporetima su itekako mogući. Kvarovi na šporetu se najčešće mogu veoma lako uočiti. Najčešće se dešava da ringle ili grejna ploča greje delimično ili ne greje uopšte.

Takođe kvarovi mogu da se otkriju i sa posebnim instrumentima tako što treba proveriti kabal električnog šporeta, zatim ispitati stanje grejača , termički prekidač ili termostat. Pored prekida rada ringli, jedan od najčešćih kvarova jeste u okviru rerni. Grejači sami stradaju od kratkog spoja ili dotrajalosti istih.

Koliko košta popravka i servisiranje šporeta?

U zavisnosti od kvara, zavisi i cena popravke šporeta. Neki od najčešćih popravki jesu zamena ringli, zamena grejača,zamena termostata, zamena prekidača, zamena izolacije u rerni ili prebacivanje šporeta sa trofazne na monofaznu struju i obrnuto. Obično se električar zove kada je popravka šporeta u pitanju. Zato bi bilo dobro da nađete električara koji je proveren sa svojim radom i iskustvom. Dobar električar će odmah ispitati kvar i zameniti deo koji je potreban kako bi vaš šporet ponovo nesmetano radio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *