Blog

Tende za terase

Postoje razni elementi i sistemi kako da se zaštitite od sunca dok recimo sedite u nekoj bašti kafića ili sopstvenom dvorištu. Najšira primena u ovom slučaju je postavljanje tendi kao jedinog brzog i savremenog načina da se zaštite izlozi prodavnica, apoteka, cvećara, Vaše terase, razni delovi dvorišta i sl. Sa tendama dolazi do postizanja maksimalnog komfora kada su u pitanju restorani, hoteli, kafei, poslastičarnice, pekare, krovne terase, deo oko bazena u Vašem dvorištu i dr. Ugradnja i automatizacija tendi može znatno smanjiti potrošnju klima uređaja kod mnogih javnih i poslovnih objekata, tržnih i zabavnih centara kao i obrazovnih i kulturnih ustanova.

Tende delimo na:

– Fiksne i
– Pokretne.

Kod pokretnih tendi upravljanje može biti uz pomoć elektromotora ili ručno a može i u kombinaciji ova dva načina.

Tenda može biti polukružna, kupolasta, ravna, loptasta, vertikalna , kosa, screen, poput tunela, baldahina, za zimsku ili letnju baštu, u vidu providne PVC folije.

 

Za Vašu terasu idealno rešenje može biti recimo sklopiva tenda, tenda sa vertikalnom zaštitom ili specijalna tenda za terasu i zimsku baštu. Pored toga što u estetskom smislu zadovoljava sve kriterijume, sa tendom će doći do smanjenja temperature u prostoru za minimum 5 stepeni C. Kao odlična zaštita od sunčevih zraka i toplote tendu ujedno može krasiti estetska ili reklamna namena.

Kod pokretnih tendi postoji poseban sistem automatskog izvlačenja i uvlačenja u odnosu na parametre tj. kišu, vetar, određenu temperaturu ili doba dana. Za izradu samih konstrukcija tendi potrebni su masivni aluminijumski profili sa plastifikacijom bele boje a da bi se tenda izvlačila neophodne su metalne makaze. Visoko kvalitetni ugrađeni materijali garancija su što dužeg veka trajanja tendi.

Osnovne karakteristike i uloga tendi:

O samom kvalitetu tendi i njihovoj upotrebi govore one same, a svaki tip odnosno vrsta tendi je različita i ima drugačiju primenu. Svaka tenda je u principu više – namenska ali ukoliko ste već u mogućnosti da birate s obzirom na veliki izbor potrebno je ipak odabrati što bolje i realnije rešenje. Kupovina tendi treba biti isključivo namenska jer se radi o velikoj investiciji pa je samim tim kvalitet na prvom mestu.

Kvalitetna tenda mora biti izrađena od postojanog izdržljivog materijala i konstrukcije, mora imati odgovarajuće platno i sve prateće komponente. I pored odgovarajuće automatizacije i strojeva od ljudskog faktora najviše zavisi sam proces proizvodnje tendi.

Kako najlakše doći do odgovarajuće tende?

Pre same izrade tende potrebno je da se na licu mesta uzmu precizne mere a tek zatim počne sa procesom izrade i na kraju postavljanjem. Važno je da izgled i kvalitet tende isprati potrebe prostora odnosno na pravi način natkrije ili zakloni određena područja. U samoj proizvodnji postoji više faza i one obuhvataju izradu konstrukcije, zatim se kroji i šije platno, testira privremenim montiranjem i nakon toga isprobava i proverava kompletna tenda. U procesu same montaže odnosno ugradnje veoma je važno da se u potpunosti ispuni svaki segment i posao obavi što kvalitetnije i preciznije bilo da je reč o samostojećim tendama, sa čeličnom konstrukcijom ili tendama za terase. Funkcionalnost tende kao gotovog proizvoda je zapravo najvažniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *