Blog

Tri razloga zašto raditi godišnji servis kućnih aparata

Redovno održavanje električnih kućnih aparata i uređaja jeste preduslov da vam traju duže i da vam se ređe kvare. Za pojedine kućne aparate vam neće biti potreban električar, već možete i sami da ih redovno proveravate. Vrlo je važno da ne čekate da do većeg kvara dođe, jer će vam tada zasigurno biti potreban električar.

Električni aparati će vam trajati duže

Ovo posebno važi za aparate koje ne koristite dugo i onda u jednom trenutku krećete intenzivno da ih koristite. Primer su svi tipovi grejnih tela, kao i klime ili uređaji za rashlađivanje, koje koristimo samo u određenom godišnjem dobu.

Potrebno je da ih pre ukljčivanja detaljno očistite i proverite da li su se nakupili prašine i da li su svi delovi u redu. Međutim, i redovna provera svih ostalih kućnih aparata koje koristite svaki dan je i te kako potrebna. Ukoliko dugi niz godina ne proveravate ispravnost aparata, vrlo je verovatno da vam neće još dugo trajati. Može doći do problema, koji ni električar neće biti u mogućnosti da reši.

Utvrdićete kvar pre nego što bude prekasno

Redovnom kontrolom vaših aparata možete utvrditi i da li potencijalno može doći do nekog kvara. Naime, ovde će vam stručna pomoć, odnosno pomoć nekog električara dobro doći. Većina ljudi njih poziva tek kada ima neki problem, a električar prilikom otvaranja aparata može utvrditi da problem postoji i sa još nekim drugim delom, pa će vas tako upozoriti i vi ćete taj drugi deo zameniti na vreme.

Zbog toga bi trebalo da bar jednom godišnje pozovete električara, čak i ako nemate nikakvih problema, da vam proveri bar one najveće i najčešće korišćene aparate poput bojlera, veš mašine, šporata ili klime. On može da proveri da li je sve u redu, a ako nije, na vreme ćete znati koji novi deo je potreban vašem aparatu. Na taj način predupredićete štetu.

Električni aparati neće proizvesti štetu – sačuvaćete zdravlje

Električni aparati mogu da oštete vaše stvari, ukoliko imaju neki kvar. Kako biste lakše razumeli o čemu pričamo, daćemo vam i određene primere.

Naime, neispravna veš mašina može da izazove poplavu u vašem kupatilu ili može da izazove neprijatne mirise na vašim stvarima, a to takođe znači i stvaranje bakterija. Sa druge strane i klima uređaji mogu da ispuštaju vrlo neprijatne mirise, odnosno one mirise koje podsećaju na vlagu. To automatski znači da nešto nije u redu sa klimom, a vazduh koji vi svakodnevno udišete i nije baš najzdraviji. Isti slučaj je i sa grejalicama, ali i TA pećima. U njima se tek može nakupiti toliko prašine, koju ćete vi udisati intenzivno, ukoliko ukljčite izduvavanje.

Zato, nemojte zanemarivati ove probleme, samo zato što uređaji rade. Pokvareni uređaji mogu nepovoljno uticati na vaše zdravlje i nakon određenog vremena mogu proizvesti ozbiljne zdravstvene probleme. Jednom godišnje će biti sasvim dovoljno da ih na kratko proveriti i očistite. Neke probleme možete rešiti i sami, poput čišćenja veš mašine sodom bikarbona i sirćetom, ali za neke vrste problema ćete ipak morati da pozovete električara. Za godišnje servise nećete morati da izdovjite mnogo novca, ako vas to brine, a dobra stvar je što nećete morati godinu dana da razmišljate o štetnim posledicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *