Blog

Trikovi za održavanje kućnih uređaja

Prljavština, neprijatni mirisi, česti kvarovi samo su neke od stvari koje se mogu dogoditi vašim kućnim aparatima ukoliko ih ne održavate pravilno i ne čistite redovno. Da bi vam kućni aparati i uređaji valjano, ali i dugo služili morate o njima da vodite računa. Na kvarove uvek morate da budete spremni. Takođe, dobro bi bilo da uvek imate kome da se obratite kada kvar nastane. Imati dobrog i stručnog električara znači biti apsolutno opušten čak i kada se iznenadni kvarovi dogode.

Čistite ih redovno – najbolje sirćetom

Ne treba čekati da se jave neprijatni mirisi kako biste ih tek onda očistili. Prljavština može da izazove mnoge druge kvarove. Takođe, ostaci hrane, vode na vašim uređajima, usled dugog stajanja mogu da ugroze i vaše zdravlje. Tvrdokorne mrlje, koje stoje mnogo dugo, nekada je vrlo teško očistiti i onda kada to želite. Kada se već u nekim uređajima pojave neprijatni mirisi, onda odmah treba da reagujete. Neprijatni mirisi se uglavnom javljaju u veš mašinama, mašinama za sudobe ili frižiderima. Sa frižiderima je jednostavno, jer su neprijatni mirisi uglavnom posledica neke hrane ili pića koje se prosulo. Međutim, kada su u pitanju veš mašine ili mašine za sudove, onda neprijatni mirisi mogu da ukazuju i na neke kvarove. Preporučuje se da ih čistite sirćetnom kiselinom. Ukoliko neprijatni mirisi i dalje nastave da se pojavljuju, onda pozovovite električara.

Frižidere i zamrzivače – što dalje od šporeta i radijatora

Oni koji žive u manjim stanovima ili kućama imaju problem sa rasporedom stvari. Treba sve te uređaje poređati, tako da se uklope, a da opet ne zauzmu mnogo prostora. Prilikom pakovanja stvari morate da obratite pažnju na to da vam pre svega frižider, a zatim i zamrzivač ne budu pored nekih toplotnih tela, kao što su šporet i radijator. Ovo je jako loše za vaše rashladne uređaje, jer onda neće moći da iskoriste svoj maksimum, a koristiće više električne energije.

Čistite bojler od kamenca redovno

Bolje sprečiti nego lečiti. Kamenac je jako dosadan i iznova i iznova će se stvarati. Međutim, manji će vam posao biti ukoliko ga bar jednom godišnje čistite. Prilikom posete električara, on može proveriti da li postoji još neki problem pored kamenca, sa vašim bojlerom. U tom slučaju električar će preduprediti i neke druge moguće kvarove. Takođe, možete se posavetovati sa električarom i naučiti i sami da čistite kamenac, što će vam uštedeti i vreme, ali i novac. I pored toga godišnja poseta električara se savetuje i te kako.

Ne uključivati frižider i zamrzivač na najnižu temperaturu

Nikako se ne savetuje da termostat podesite na najnižu temperaturu, u cilju da vam se hrana brže hladi ili da se održava ta temperatura. Savetuje se da vaš termostat uvek bude podešen na srednju temperaturu, kako za frižider, tako i za zamrzivač. On će savršeno hladiti i postići će upravo onu temperaturu koja je potrebna da se vaša hrana ne bi pokvarila. Podešavanjem na najniže temperature samo ćete potrošiti više električne energije, a efekat će biti isti.

Brinuti redovno o kućnim aparatima i uređajima, znači brinuti o svom budžetu, ali i o svom zdravlju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *