Blog

Troškovi selidbe

Uz svaku selidbu ide i određena količina stresa. Pored toga ona može poremetiti mnoge redovne aktivnosti od poslovnih do privatnih i oduzeti dosta dragocenog vremena. Bilo da je reč o unajmljivanju agencije koja će biti zadužena za Vašu selidbu ili je selidba u Vašoj ličnoj režiji, postoji niz stvari o kojima treba dobro povesti računa.

Detaljan plan selidbe:

Postoji čitava lista saveta koja može doprineti maksimalnom olakšavanju i pojednostavljivanju kompletnog procesa.

Deca su najosetljivija u ovom slučaju i treba ih pripremiti. Dovoljno odrasloj deci svakako treba dozvoliti da učestvuju u samoj selidbi, kao i da svoju novu sobu urede u sopstvenom stilu.

Početak selidbe zahteva sastavljanje detaljnog spiska stvari kao i rasporeda prenošenja kako bi se što više smanjili dodatni troškovi a kompletan enterijer što brže i efikasnije prebacio u novi prostor. Ukoliko imate gomilu nepotrebnih stvari sada je pravo vreme da ih se otarasite, pa ih možete pokloniti nekome.

Sledeće ozbiljne stavke su liftovi u zgradama, njihova nosivost, širina hodnika, blizina parking mesta kao i odgovarajući dan kada treba izvršiti selidbu. Sve ovo ima veliki uticaj na sam tok selidbe i kompletan posao.

Priprema materijala kojim će se pakovati pokućstvo nije toliko važna, može se upotrebiti i stari materijal kako bi se svaki predmet i komad nameštaja adekvatno zaštitio. Tu Vam mogu pomoći razne kutije, stari časopisi, krpe, peškiri, stara ćebad i ostalo. Za lakše pakovanje i uštedu prostora mogu poslužiti prazni prostori u fiokama, ormarima ili tabureima koje obavezno treba iskoristiti.

Najbolja organizacija postiže se ukoliko detaljno praznite jednu po jednu prostoriju. Pored postepenog ali ravnomernog raščišćavanja prostora doći ćete do detaljnog uvida u sve preostale stvari.

Najvažnija stavka koja se može naći na listi svakako je demontaža i montaža nameštaja. Pored dovoljnog prostora neophodno je imati sav potreban alat kao i fizičku pomoć. Svaki plakar, policu, komodu, krevet, garniture, stolove, regale, kuhinjske elemente, sudoperu, aspirator i mnoge druge elemente treba pažljivo demontirati – raspakovati, zapakovati a da se pri tom ništa ne polomi ili ošteti.

Kako preseliti kućne ljubimce:

Selidbu slobodno možemo svrstati u jednu od veoma stresnih situacija za svakog čoveka a ovo je ujedno i posebna vrsta traume za Vaše kućne ljubimce. Mačke i psi treba da imaju odgovarajuće prenosnike dok je za ptice, glodare ili gmizavce selidba znatno jednostavnija. Transport ribica i kornjača zahteva čvrsto zatvorene posude sa rupicama za vazduh.

Električni uređaji:

Svaki uređaj treba pažljivo demontirati i adekvatno zaštititi kako se ne bi oštetio prilikom transporta. Mašine za veš ili sudove treba potpuno isprazniti kao i proveriti da u crevima nema vode. Isti slučaj je i sa frižiderima i zamrzivačima. Hrana u frižideru ne treba da završi na smeću, već je treba pravilno rasporediti i maksimalno iskoristiti u periodu pre selidbe.

Kako raspakovati stvari:

Jedino postepenim raspakivanjem svake prostorije pojedinačno nećete napraviti potpuni haos u novom domu. Ukoliko ste još i obeležili svaku kutiju i popisali stvari u njima to će Vam još više olakšati ceo postupak i poštedeti Vas dodatnih muka i nerviranja.

Cena selidbe:

Loša ekonomska situacija dovela je do raznih alternativnih rešenja kojima se troškovi selidbe u Beogradu maksimalno smanjuju i traži najpovoljnija moguća cena. Tako recimo u troškove selidbe ulazi i određena radna snaga ili pak broj transportnih radnika.

Cena prevoza je manje više jednaka kod gotovo svih prevoznika. Ono što treba naglasiti je da li želite da prilikom selidbe angažujete i radnu snagu ili ćete to Vi obaviti uz eventualnu pomoć ukućana ili prijatelja, što će automatski smanjiti cenu usluge. U što lakšem i kraćem prenošenju stvari veliku pomoć može pružiti odgovarajući parking prostor koji je što bliži ulaznim vratima objekta.

Selidba se ne preporučuje u danima kada je vikend ili na početku i kraju meseca. Radnim danima su manje konkurencije i može se dobiti znatno povoljnija cena selidbe.

Cena međunarodnih selidbi:

Za međunarodnu selidbu iz inostranstva u našu Zemlju ili obrnuto neophodna je pre svega dodatna dokumentacija selidbenih stvari i teretnih vozila koja je regulisana međunarodnim propisima. Angažovanje špedicije pruža Vam obezbeđivanje kompletne carinske dokumentacije koja je potrebna kako bi se selidba izvela potpuno neometano. Za razliku od lokalnih selidbi, u ovom postupku potrebno je detaljno obeležiti i popisati sve stvari od najkrupnijeg nameštaja do najsitnijih detalja. Ukoliko među stvarima ima knjiga, umetničkih slika ili nekih drugih dragocenosti potrebno je dobiti odgovarajuće odobrenje od nadležnih organa koji se bave pregledom i procenom.

Selidba klavira:

Da bi se klavir pravilno i bezbedno prevezao potrebno je adekvatno teretno vozilo. Od vrste klavira (pijanina, polukoncertnog ili koncertnog klavira) zavisi da li će za ovaj transport biti potreban kamion ili kombi. S obzirom da muzički instrumenti u težini i dimenzijama znatno odstupaju u odnosu na klasične selidbene stvari u ovom slučaju neophodni su iskusni transportni radnici kako bi se oni preneli iz aktuelnog prostora u novi. Na prvom mestu potrebno ih je adekvatno zaštititi a zatim i dobro smestiti i prevesti.

Postoji velika razlika između selidbe i prevoza samo klavira i klavira zajedno sa nameštajem i ostalim selidbenim stvarima, a ona se pre svega odnosi na planirani broj radnika kao i neophodan prostor u teretnim vozilima što ujedno odlučuje i o ceni ovih usluga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *