Blog

Trpezarijski stolovi i stolice

U poslednje vreme ćete sve češće videti trpezariju kao deo dnevnog boravka pa tako i postavljanje trpezarijskog stola u nekom delu ovog prostora.

Nekada davno porodica se okupljala za stolom za ručavanje kao centralnim mestom u trpezariji. Predratna izgradnja salonskih stanova podrazumevala je trpezariju kao centralni prostor svakog doma, namenjen zajedničkim trenucima sa najbližima, primanju gostiju i obedovanju. U današnje vreme reč je o potpuno neformalnom prostoru uglavnom spojenim sa dnevnim boravkom ili kuhinjom. U nedostatku vremena i brzim načinom života došlo je bitnih promena kada je u pitanju organizacija prostora. Od duha klasičnih i tradicionalnih trpezarija ostali su samo tragovi.

Dnevnu sobu i kuhinju uglavnom deli trpezarijski sto a vrlo često se mogu videti razni oblici kuhinjskih ostrva ili šankova koji služe poput stolova za ručavanje.

Trpezarijski stolovi:

Ono što je najvažnije za trpezariju je da se odabere odgovarajući sto i maksimalno uklopi u dati prostor. Ukoliko je reč o kvadratnoj prostoriji savetuje se postavljanje praktičnijeg okruglog stola, dok kod pravougaonih i izduženih prostora najbolje rešenje su pravougaoni stolovi. Pored oblika od presudnog značaja je i veličina odnosno dimenzije. U slučaju da mu je namena isključivo u svrhu obedovanja i porodičnog okupljanja potrebno je da ima dovoljno mesta za svakog člana domaćinstva. Ako Vam se često pridružuju i prijatelji treba odabrati veće dimenzije stola.

Treća bitna stvar je materijal od kojeg je sto napravljen. U malim stanovima najbolje će se uklopiti stakleni stolovi koji u vizuelnom smislu čine prostor većim. Okrugli stolovi su takođe veoma praktični naročito ukoliko imaju jednu centralnu nogu na sredini. Kod velikih stolova nema određenih pravila u odabiru materijala. Važno je samo da se uklope u stil kompletnog enterijera.

Uz svaki trpezarijski sto potrebna je adekvatna rasveta. To se može postići raznim lusterima, lampama visilicama i sl. Prilikom obedovanja potrebno je nešto jača i direktnija rasveta. Uklapanje boja je u ovom delu doma veoma važno i uglavnom se primenjuju topliji tonovi čime se obezbeđuje prijatna atmosfera. U slučaju da želite neke druge nijanse to zavisi od Vašeg ličnog ukusa i svakako da nećete pogrešiti za bilo koju da se odlučite. Uz neutralne boje odlično se uklapaju pojedini delovi zidova ukrašeni tapetama raznih boja i dekoracije.

Trpezarijske stolice:

Stolice na razne načine mogu ulepšati Vašu trpezariju. Ukoliko ste ljubitelj tradicionalnog stila izgled stolica uklopite sa stilom stola. U slučaju da želite da postignete nešto drugačiji i zanimljiviji efekat mogu se kombinovati različiti stilovi stolova i stolica kao i najrazličitije vrste materijala, boja i dezena. Od Vašeg sopstvenog ukusa zavisi izgled i određeni dizajn stolica. Ono na šta treba obratiti posebnu pažnju je komfornost pri sedenju što prvo treba ispitati pre same kupovine. Obavezno se savetuje da sednete na stolicu, podvučete se ispod stola i proverite položaj tela, da li za kolena odnosno noge ima dovoljno mesta za pravilno sedenje.

Feng shui u trpezariji:

U strogim pravilima koje feng shui diktira naročito kada je trpezarija u pitanju potrebno je pre svega da se u ovoj prostoriji postigne adekvatan osećaj topline. To svakako mogu učiniti razne ukrasne slike, veseli motivi ili sveže cveće. Sa velikim lepim ogledalom stvara se u vizuelnom smislu veći prostor što je naročto dobro za hranu koja se postavlja na sto. Slobodne uglove ukoliko ih ima treba ispuniti interesantnim saksijama cveća.

Sredina prostorije rezervisana je kao centralno mesto trpezarijskog stola. Ukoliko imate želju ili potrebu da postavite po neku policu ili smestite komodu u ovom delu, one nikako ne smeju smetati u kompletnom skladu trpezarije. Isto tako mora se obezbediti dovoljno prostora oko stola kako bi neometano moglo da se priđe stolu ili ustane.

Simboli trpezarijskog stola:

Svaki oblik trpezarijskog stola ima svoje posebno značenje. Simbol neba je sto okruglog oblika i pruža osećaj skladnosti i prijateljske atmosfere, dok je simbol zemlje četvorougaoni sto sa strožijim hijerarhijskim pristupom. Mesto sedenja najstarijeg člana domaćinstva treba da bude na severnoj strani a da je okrenut ka južnoj. Izgled i forma stolica treba u potpunosti da isprate trpezarijski sto. Jedan od predloga mogu biti udobne a elegantne stolice koje imaju rukohvate i presvlake od različitih materijala (mebl, koža, krzno) a možete odabrati i modele za čiju se izradu koristi plastika, metal ili drvo.

Položaj same trpezarije nije od prevelikog značaja u odnosu na druge prostorije. Po pravilima feng shui-a idealno bi bilo da se trpezarija nalazi istočno ili južno od kuhinje. U tom slučaju položaj prozora je najidealniji na istoku ili jugu. U svakoj trpezariji poželjno je minimum dva prozorska okvira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *