Blog

Ugaone kuhinje

Treba napomenuti da se među najbolje organizovanim kuhinjama smatraju one koje su u obliku slova L ili U. Međutim, u ovakvoj organizaciji postoje uvek problematični ugaoni elementi. Mnogi konstruktori često imaju veliki problem u pronalaženju adekvatnog rešenja za ove teško dostupne prostore.

Jedan od najčešćih i najjednostavnijih, ali isto tako i veoma lošeg rešenja su klasični ugaoni elementi sa slepim delom pokrivenim bočnom stranom susednog elementa. Funkcija i praktičnost ovakvih elemenata može se za nijansu poboljšati ugradnjom nekog okretnog mehanizma koji se povlači prilikom otvaranja vrata. Treba napomenuti i to da postoji samo par dimenzija ovakvih mehanizama pa se postavlja pitanje i da li će se uklopiti u prostor po meri kao i da li će funkcionisati baš najbolje. U ovom slučaju najdublji deo elemenata je nedostupan i ostaje potpuno neiskorišćen.

Magični ugao:

U mehaničkom smislu magični ugao je pravo remek delo. Sistem poluge i makaza na podu elementa funkcioniše tako da kada povlačite prednji deo automatski se izvlači i žičana korpa. U isto vreme korpe koje su u nedostupnom delu dovlače se u prednje dostupne delove elementa. Sve ovo može delovati jako praktično i dobro ali samo na prvi pogled jer praksa govori suprotno. Mana je što izvučen deo ne pruža dobar prilaz samom elementu kuhinje kao i korpama koje ostaju u njegovom unutrašnjem delu. Pored svega toga ceo mehanizam nema baš toliko povoljnu cenu o čemu posebno treba voditi računa.

Ugaoni element čija prednja strana zatvara ugao od 45 stepeni u odnosu na zidove mnogo je praktičnije rešenje od slepih elemenata. Ako govorimo o manama, to je što radna ploča za ovakve elemente se ne može preterano mnogo birati, već postoji jako mali izbor a izrada je takva da se zidovi zatvaraju pod pravim uglom.

Kod pojedinih proizvođača radne ploče od 60 santimetara širine se kroje i uklapaju sa zadnje strane ili su poput izvišene police ka samom uglu. I pored pretpostavke da se sa drugom varijantom postiže bolji izgled i dalje ostaje problem koji se tiče same dubine elementa i njegovog prilaza.

Donji ugaoni elementi mogu se opremiti i ugaonim fiokama, odnosno izvlačnim sistemima sa paralelnim vodilicama što može biti njihov zanimljiv sastavni deo. Praksa opet pokazuje da se i na ovaj način gubi dosta prostora u samom elementu.

Među svakako najboljim i najefikasnijim ugaonim elementima su oni koji su u obliku slova L i imaju zglobna vrata. Na ovaj način obezbeđuje se znatno veći ugao otvaranja kao i potpuno neometan pristup unutrašnjosti samog elementa jer nema nikakvih dodatnih detalja i mehanizama. Jednostavnim otvaranjem vrata imate skroz dostupan prostor.

Na koji način se spaja ploča kod ugaonih elemenata:

Za spajanje radnih ploča kog ugaonih kuhinja neophodan je određeni ugao koji određuju sami zidovi i to je obično pod pravim uglom. Prilikom merenja kuhinje obavezno se moraju izmeriti i uglovi zidova.

Da bi se radne ploče međusobno spojile postoji nekoliko načina. Najlakše je izrezati radnu ploču pod uglom od 45 stepeni naneti silikon i ploče spojiti. Silikon treba naneti i duž dodirnih površina odnosno popuniti prostor između ploče i zidova. Kako se ne bi desilo da voda i pored silikona ipak prodre nakon izvesnog vremena najbolje rešenje su aluminijumske ugaone lajsne koje treba odmah postaviti i zaštititi kako kuhinju tako i zidove i podne obloge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *