Blog

Uređenje doma

Važni elementi pri uređenju doma:

• Ideje, kreativnost i maštovitost su preko potrebni za dobijanje skladnog i prijatnog životnog prostora. Ukoliko u tome nemate previše iskustva ili prosto sebi želite da olakšate ceo proces uvek možete angažovati stručnjake iz ove oblasti. Uz stručnu pomoć i savete možete vrlo lako stići do lepog i funkcionalnog prostora.

• Ukoliko ne spadate u onaj profil ljudi koji u svakoj prostoriji svog doma zahtevaju strogi red i disciplinu, samo uređenje doma biće znatno lakše. Unošenjem dodatnih uzoraka boja i materijala kao i razno eksperimentisanje pri opremanju zasigurno mogu dovesti do pravog rešenja a prostor će svakako dobiti novu dimenziju i dubinu. Neka nepisana pravila govore da nije prikladno ubaciti dva potpuno ista kreveta u istoj boji i materijalu. Ako Vi ipak smatrate da je to adekvatno rešenje za recimo Vaš dnevni boravak, predlaže se razbijanje monotonije jastucima u nekim drugim bojama i dezenima.

• Od veličine prostorije zavise i odgovarajuće dimenzije nameštaja. U većoj prostoriji svakako će se bolje uklopiti veći komadi nameštaja. Najbitnije u celom opremanju doma je da nikako ne pretrpavate ni jednu prostoriju. U malim sobama posebno treba biti pažljiv i najlakše je urediti ih nameštajem po meri.

• Uređenje prostora odnosno kupovina odgovarajućeg nameštaja treba da prati i proveru kvaliteta svakog komada, kako biste pre svega bili sigurni u sav uložen novac. Veliki propusti u vidu kupovine jeftinog i na izgled pristojnog nameštaja koji će se raspasti nakon kratkog vremena samo su neki od neprijatnih situacija u kojima se možete naći usled sopstvenih grešaka. Zbog toga je kupovina kvalitetnog nameštaja od presudnog značaja, naročito jer se ne radi o svakodnevnoj kupovini, odnosno odlaska u prvi supermarket u nabavku životnih namirnica.

• U raspoređivanju osvetljenja kao važnom delu uređenja stana ili kuće svaku sijalicu, luster, lampu ili plafonjeru treba smestiti na odgovarajuće mesto. Svaka vrsta rasvete koja ima regulator dodatna je prednost u doziranju osvetljenja shodno potrebama. Kupovina malih i slabih lampi može ponekad biti nekorisno trošenje novca jer je uglavnom osvetljenje jako slabo i nekvalitetno.

• U bojenju odnosno odabiru odgovarajućih boja i dezena zidova u Vašem domu postoje mnogi predlozi. Svakako se predlaže pravljenje male probe u vidu nanošenja boje na manji deo zida. Sve ovo Vam napominjemo iz razloga što se može desiti da boja koja je u kanti bude potpuno drugačija od one dobijene kada se nanešena boja osuši na zidu. Jačina boje može zavisiti od količine svetlosti u prostoru kao i od vrste i boje nameštaja. U prostoru koji je opremljen tamnijim nameštajem savetuje se upotreba svetlih tonova za zidove. Mala proba može Vam mnogo značiti jer ćete tako moći eventualno da korigujete nijansu i na kraju krečenja ipak budete zadovoljni postignutim rezultatom.

• Da biste pravilno rasporedili nameštaj u svakoj prostoriji potrebno je da prethodno napravite detaljan plan. Savetuje se čak precizno premeravanje svake prostorije i pravljenje nacrta i rasporeda svakog komada nameštaja, kako Vam se kojim slučajem ne bi dogodilo da prostor pretrpate što smo već napomenuli. Obavezno treba ostaviti dovoljno prostora za neometano kretanje kroz prostorije kao i dobru cirkulaciju vazduha u njemu. Premeravanje i detaljan plan je preko potreban jer nikako ne smete sebe dovesti u situaciju da ste poručili neki novi komad nameštaja a on se recimo ne može uneti kroz vrata ili prozor.

• Automatsko guranje nameštaja uz zidove nije preporučljivo. Krevete naročito treba izvući tj. odmaći od zida, što je podjednako važno kod manjih a i većih prostorija.

• Osnovni cilj pri uređenju svakog doma je pre svega kreiranje intimne i prijatne atmosfere u kojoj možete uživati Vi i Vaša porodica kao i svi prijatelji, rodbina i ostali gosti koji u Vaš dom dolaze. Toplina i ugodan osećaj životnog prostora važni su faktori svakodnevnice svih nas.

Kreativni predlozi i ideje:

– Postavljanje belog poda u Vaš dom možda nije baš najidealnije rešenje, naročito kad je u pitanju održavanje istog, ali s druge strane elegancija i vedrina koju on može da pruži mogu se smatrati velikim prednostima i posebnim čarima. Pored toga podovi u beloj boji se savršeno mogu uklopiti u svaki moderni enterijer i velike prostore. Beli podovi su idealni za kombinovanje sa nameštajem i drugim elementima i detaljima jarkih boja.

– Početak jeseni, dosadne kiše i sumorno vreme mogu uticati na loše raspoloženje i osećaj melanholičnosti. Veselim bojama u životnom prostoru ćete to svakako neutralisati i to npr. jednostavnom promenom mebl štofa na garnituri u dnevnom boravku ili na kuhinjskim stolicama.

– Jedan od neizostavnih elemenata svakog doma je ogledalo. Kao jedna od najvažnijih Feng Šui alatki, u odabiru odgovarajućeg ogledala potrebno je da ovaj element bude kvalitetan, sjajan i čist. Veličina ogledala mora se prilagoditi svim članovima domaćinstva, naročito kada je u pitanju postavljanje ogledala u kupatilu i obavljanje svakodnevne lične higijene. Ramove ogledala treba birati tako da imaju blage uglove.

 

– Za one romantične duše i ljubitelje rustike postoji posebno rešenje pri uređenju doma. Sa posebnim neobarok stilom možete spojiti prošlost i sadašnjost, objediniti sve linije rustičnog stila u savremene dizajne i materijale i u potpunosti ih uklopiti u Vaš dom. Prva asocijacija pri pominjanju baroknog stila su dvorci, romantika, raskoš i sjaj. S obzirom da je većinu takvih elemenata zaista teško uklopiti u savremene enterijere, ideja dizajnera je upravo u tome da spoje nekadašnje i najmodernije stilove. Tako recimo Vaš dom možete oplemeniti jednim komadom nameštaja ovog stila gde su naročito izraženi način obrade, pozlaćene drške ili kraljevski stil i oblik samog komada. Jarke boje i reprezentativni nasloni daće lični pečat svakom prostoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *