Blog

Uređenje stana

Odgovarajuća izolacija za Vaš dom:

Najbrži i najefikasniji način u ostvarivanju uštede energije u kući ili stanu je dobra i kvalitetna izolacija. Da bi se do nje došlo na pravi način potrebno je upotrebiti materijale i tehnologiju kojom će biti omogućena kvalitetna termo zaštita od svih spoljašnjih uticaja. Pod optimalnom debljinom izolacije smatra se od 5 do 10 santimetara, dok u najčešće materijale koji se u ovu svrhu koriste svrstavamo mineralnu i staklenu vunu, poliuretan i polistiren.

Spoljašnji zidovi odnosno fasada mogu imati dodatnu izolaciju, odnosno dodate izolacione materijale na unutrašnje i spoljašnje površine kao i popunjene šupljine u samoj strukturi. Dodatnom izolacijom su znatno smanjeni gubici toplotne energije, poboljšana izolacija zidova, smanjena kondenzacija i u isto vreme povećana toplota u prostoru.

Kvalitet stolarije:

Među najugroženijim elementima svakog objekta koji imaju najveći uticaj na gubitak energije spada stolarija, pre svega zbog njihove visoke toplotne provodljivosti. Sa dotrajalim vratima i tradicionalno izrađenim starim prozorima, količine toplote koje se izgube naročito u grejnoj sezoni su ogromne. Novija proizvodnja vrata i prozora sa fabričkom termoizolacijom ima znatno izraženu energetsku efikasnost i svakako su pravo rešenje za Vaš dom. Ukoliko prozor sa jednim staklom zamenite za dvostruko ili trostruko zasigurno ćete preduzeti najefikasnije mere u energetskoj efikasnosti Vašeg doma. Ugradnja duplih prozora je postala standardna, dok je primena trostrukih stakala uglavnom u područjima gde su ekstremno hladni klimatski uslovi.

Dodatno sprečavanje propuštanja vazduha kroz prozorske okvire i vrata krije se u njihovom hermetičkom zatvaranju . Garnišne i zavese takođe mogu zaustaviti gubitak toplote a ujedno pružiti odgovarajuću zaštitu privatnosti i lep estetski izgled u prostoru. U letnjem periodu treba koristiti zavese u beloj boji i zastore kojima će se odbijati sunčeva toplota ili postaviti reflektujuće folije na okna prozora.

Uređenje hodnika i predsoblja:

S obzirom da je reč o uglavnom jako malim prostorijama, akcenat se zapravo stavlja na opremanje adekvatnim elementima. Osnovni i glavni element je odgovarajući plakar u kojem ćemo smestiti sve cipele, torbe i jakne, zatim veliko ogledalo kako bi se ogledali pred sam izlazak iz doma i prostor za sedenje koje će nam poslužiti za lakše obuvanje. Praktična upotreba odgovarajućeg osvetljenja u vidu recimo LED rasvete ugrađene u police plakara ili prostor za kačenje jakni, može imati i ulogu dekoracije što će svakako uticati na kompletan izgled prostorije.

Uređenje kuhinjskog prostora:

Pravilno planiranje kuhinjskog prostora zahteva pre svega odgovore na brojna pitanja od toga koliko vremena provodimo u kuhinji i pripremanju jela, koliko članova domaćinstva je prisutno tokom obroka, da li nam često dolaze gosti, da li nam je potrebna ostava i mnoga druga.

Prvi korak pri uređenju kuhinje obuhvata detaljan plan i popisivanje kompletne aparature kojom želite da opremite ovaj prostor. Svakodnevnom pojavom najnovijeg kuhinjskog nameštaja i uređaja pruža Vam se bezbroj mogućnosti. Najrazlčitije vrste miksera, seckalica i drugih aparata svakoj domaćici će olakšati i ubrzati pripremu hrane, a uz pomoć kombinovanih plinskih i električnih šporeta u pripremanju ukusnih jela ne može Vas sprečiti ni nestanak struje. Sa dvostrukim rernama možete u isto vreme pripremiti dva i više jela, sa modernim mašinama za pranje posuđa uštedećete dragoceno vreme a uz odgovarajuću i kvalitetnu ventilaciju eliminisati sve neprijatne mirise i paru iz kuhinje. Ukoliko niste u mogućnosti da adekvatnim uređajima odmah opremite kompletan kuhinjski prostor savetuje se da se ipak ostavi mesto za sve što ste imali u planu, pa shodno mogućnostima naknadno postavite ili ugradite svaki neophodni aparat.

Kuhinja izrađena po meri će Vam apsolutno pružiti sve mogućnosti, od toga kako da na najbolji način iskoristite prostor i uživate u njemu, do toga da maksimalno uklopite

ostale elemente. Kvalitet materijala i same izrade kuhinje garancija su uspešno uređenog prostora u Vašem domu a pored toga kuhinja i njeni elementi biće Vam na raspolaganju dugi niz godina.

Uređenje trpezarija:

Bilo da je reč o prostoriji koja je u sklopu kuhinje ili potpuno odvojena, opremanju trpezarija treba pristupiti s posebnom pažnjom. Prvenstveno je važno da ovaj prostor u svom domu opremite odgovarajućim praktičnim trpezarijskim stolom i što udobnijim i estetski prihvatljivim stolicama. Ukoliko odaberete stolove koji se po potrebi mogu rasklopiti i pružiti dodatni prostor, to će Vam znatno olakšati da smestite sve goste na slavama i proslavama koje budete organizovali u Vašem domu. Ostali detalji u opremanju trpezarija stvar su Vašeg ličnog izbora i ukusa. Mogu se postaviti razne komode, ukrasne vitrine i drugi ukrasni predmeti.

Opremanje spavaćih soba:

Ovaj prostor mora imati pre svega umirijući efekat, tako da se pri samom ulasku osetite opušteno. Svaki element i pored toga što Vam možda ne privlači preteranu pažnju ima i te kako uticaj na Vas i sam boravak u ovoj sobi. Tu se pre svega misli na odabir odgovarajuće boje, materijala i oblika nameštaja, kao i ostalih elemenata u Vašoj spavaćoj sobi.

U pravilno uređenoj spavaćoj sobi nema previše nameštaja i ostalih detalja, koriste se uglavnom mirisne note sa umirujućim dejstvom, od velike važnosti je uspostavljanje kvalitetne zvučne i toplotne izolacije kao i adekvatna zaštita od prevelike dnevne svetlosti. Svakako se preporučuje korišćenje pastelnih nijansi boja kao što je zelena, roze ili žuta, u retkim slučajevima mogu se koristiti i tamnije nijanse. U svakoj spavaćoj sobi je od presudne važnosti udobnost kreveta i odgovarajući jastuk. Uz to je neophodno imati dovoljno prostora za odlaganje garderobe (plakar po meri je najbolje rešenje), mali noćni stočić pored kreveta, odgovarajuće osvetljenje u vidu lepe, romantične lampe i po još neki dekorativni predmet. Sve ostalo može biti apsolutni višak koji može pretrpati ovaj prostor i dati mu negativnu notu.

Za kvalitetan odmor i još bolji san od velike važnosti je prisustvo boja u spavaćoj sobi. Zidovi u jarkim nijansama uz šarenilo na krevetu mogu delovati agresivno, što se nikako ne sme dozvoliti. U slučaju da pri samom ulasku u sobu prvo što Vam zapadne za oko bude daska za peglanje i na njoj gomila veša ovo nikako ne može delovati umirijuće na Vas. Prisustvo računara ili bilo kog drugog predmeta koji Vas asocira na posao i dodatne obaveze u ovom prostoru je potpuno neprihvatljivo. Prilikom opremanja spavaćih soba najvažnije je stvaranje idealnog mesta u kome ćete moći u potpunosti da se opustite nakon napornog dana i pripremite za sutrašnji i naredne obaveze.

Uređenje kupatila:

Ukoliko je potrebno da renovirate Vaše staro kupatilo to svakako možemo svrstati u najveće izazove pri uređenju stana, jer se radi o veoma kompleksnom procesu koji pre svega zahteva usklađivanje estetskog i funkcionalnog momenta. Bez obzira što su u većini slučajeva u pitanju najmanje prostorije u domovima, to nikako ne umanjuje njihovu važnost i veoma zahtevne faze pri izvođenju radova i samom uređenju. Da biste kompletno promenili izgled kupatila postoje mnogi tehnički i estetski faktori zbog kojih planovi mogu biti ograničeni. Prilikom osmišljavanja novog izgleda kupatila u obzir treba uzeti kompletan raspored sanitarija i ostale opreme. Pri kompletnoj adaptaciji kupatila pruža Vam se mogućnost da potpuno izmenite raspored svakog sanitarnog elementa i kupatilo načinite maksimalno funkcionalnim. Najvažnije je kvalitetno i pravilno iskoristiti svaki santimetar prostora i što bolje uklopiti sve elemente. Prilikom kompletne adaptacije možete potpuno izmeniti raspored sanitarne opreme, odabrati različita grejna tela, utičnice, prekidače, rasvetu kao i kupatilski nameštaj što pre svega zahteva određene izmene na vodovodnim i kanalizacionim instalacijama.

Odabir odgovarajuće sanitarije uglavnom se svodi na dilemu oko izbora kade ili tuš kabine. Klasična ležeća ili luksuzna hidromasažna kada preporučuju se pre svega ukoliko imate dovoljno prostora a zatim i vremena da u ovim čarima često uživate. Tuš kada i tuš kabina je sve popularnija u poslednje vreme, što zbog znatne uštede prostora tako i zbog izuzetno brzog načina života gde je kratko tuširanje i pripremanje za napuštanje doma svakodnevnica.

Odgovarajuća wc šolja je takođe važna i možete birati između obične koja ima niski ili visokomontažni vodokotlić, monobloka sa vodokotlićem u sklopu šolje ili stojeće konzolne wc šolje koja ima ugradni vodokotlić. Sve češća upotreba ugradnih vodokotlića govori o njihovom sve većem standardu, kvalitetu kao i uštedi prostora koju pružaju.

Podela umivaonika je na osnovne, klasične, samodržeće, sa stalkom ili polustalkom, ugradne, poluugradne i nadgradne. Od same vrste umivaonika zavisi i odabir odgovarajuće slavine i sifona.

Nakon opremanja kupatila sanitarnom opremom potrebno je ubaciti i odgovarajući kupatilski nameštaj. Ukoliko ne možete uklopiti nijedan ormarić iz salona nameštaja ove komade je najbolje poručiti i izraditi po meri. To je jedini pravi način da smestite sve peškire, kozmetiku i ostale sitnice koje su Vam u ovoj prostoriji neophodne.

Kvalitetni podovi za Vaš dom:

U zavisnosti od Vaših finansijskih mogućnosti zavisi i kvalitet podova u Vašem domu. Jedan od svakako najboljih rešenja je postavljanje parketa kao prirodnog i najtoplijeg materijala sa izraženom dugotrajnosti i mogućnosti restauracije. Laminat takođe može biti jedno od rešenja, dok postavljanje keramičkih pločica i podnog grejanja spada u nešto luksuznije varijante i iziskuje veća finansijska ulaganja.

Koliko je važno uređenje doma:

Lepo uređen dom i prijatna atmosfera u njemu važan je deo života svakoga od nas, pre svega jer je to baza odakle sve počinje, gde se porodica okuplja i boravi i gde se nakon posla provodi najviše vremena. Iz tih i mnogih drugih razloga veoma je važno da Vaš dom bude u potpunosti prilagođen Vama i Vašim ukućanima a ujedno i da se Vaši gosti i prijatelji osećaju prijatno u njemu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *