Blog

Uredjenje dnevnog boravka

U svakom uređivanju stana najčešće i najbitnije pitanje koje se postavlja je pravilno uređenje dnevnog boravka. Osnovna uloga ove prostorije je da u njoj ugostimo prijatelje i rodbinu ali joj to ne možemo pripisati kao jedinu funkciju. U dnevnom boravku se pre svega odvija društveno porodičan život, jer se ovde okuplja porodica nakon svih obaveza i aktivnosti tokom dana i može se pratiti televizijski program, slušati muzika, razgovarati, čitati i sl. Uz sve to u dnevnom boravku se zaista možete opustiti.

Za uređenje ovog prostora postoje mnoga idejna rešenja, gde je svakako najvažnije maksimalno ga prilagoditi svim željama i potrebama kako Vas samih, tako i svih ostalih članova domaćinstva. Prijatan i ugodan osećaj je nešto što bi zaista trebalo da krasi ovu prostoriju za vreme druženja sa porodicom i prijateljima.

Nekoliko saveta pri uređenju dnevnog boravka:

• Pažljivo planiranje svakog elementa kojim želite da ispunite Vaš dnevni boravak.

• Potrebno je dobro razmisliti šta je sve neophodno, i o tome se treba dogovarati sa ukućanima kako bi sve potrebe bile zadovoljene a opet s druge strane i da ne pretrpavate prostoriju.

• Pravljenje spiska u kojima ćete navesti sve eventualne aktivnosti kojima ćete se baviti može Vam u mnogome olakšati kompletno uređenje.

 

Odabir odgovarajućih boja:

Kompletan ambijent dnevnog boravka i sam izgled mora biti drugačiji u poređenju sa ostalim prostorijama. Ovde je svaki detalj važan, kakav tepih ćete odabrati, koje zavese itd. Uticaj boja ovde ima poseban psihološki značaj. Pojedini smatraju da ovo mora biti najlepše i najbolje uređena prostorija u svakom domu. Kada je reč o odgovarajućim bojama tu se treba voditi pojedinim nepisanim pravilima. Tako recimo ukoliko je dnevni boravak dovoljno osvetljen zidovi mogu biti ofarbani u neke tamnije nijanse. U suprotnom na zidove treba naneti svetlije boje. Življe boje će izbeći prisustvo depresije u prostoriji što je od velike važnosti. Preporučuje se korišćenje bele boje za tavanicu iz razloga što ona može pružiti refleksiju i prostor u vizuelnom smislu učiniti višim.

Opremanje nameštajem:

Na prvom mestu je važna udobnost nameštaja kojim ćete opremiti dnevni boravak. U odabiru sofa, kreveta i fotelja treba birati isključivo prirodne materijale od drveta, trske, plute i dr. Boju nameštaja treba uklopiti sa bojom zidova. Tako npr. uz bele zidove odlično se uklapa braon ili bordo boja nameštaja, pa se savetuje ubacivanje takvih komada. Zidovima ofarbanim u crvenu boju odlično se uklapa crna boja nameštaja a kao jednu od najefektnijih kombinacija smatra se plava boja nameštaja uz žute zidove. Ono što se ni slučajno ne sme zaboraviti pre same kupovine jeste precizno merenje dimenzija prostorije kako bi pre svega izbegli probleme koje mogu zadati neodgovarajuće dimenzije. Širina vrata je u ovom slučaju od presudnog značaja kako bi nameštaj mogao da se unese u prostoriju. U slučaju da Vam je stan u prizemlju unošenje nameštaja može se obaviti i kroz prozor.

 

Ukoliko govorimo o formi nameštaja ugaona garnitura je odličan izbor i perfektan komad nameštaja u kome se možete odmoriti. Uz garnituru treba uklopiti i odgovarajući sto od drveta, stakla ili nekog drugog materijala. Postavljanje svetiljki ne treba da bude samo u cilju davanja svetlosti već i u pružanju prijatne i tople atmosfere. Razne vrste lampi od onih zidnih do najraznovrsnijih koje imaju velike abažure mogu pružiti poseban efekat.

Koji su zapravo najvažniji elementi dnevnog boravka:

U ovoj prostoriji je sve podjednako važno: nameštaj, podovi, zidovi, zavese, slike, cveće i ostali detalji. S obzirom da se radi o najprometnijoj prostoriji u domu, dosta pažnje treba posvetiti svakom odabranom komadu nameštaja. Na prvom mestu je važna kupovina odgovarajućeg kreveta ili kauča i investiranje u ovaj element je od presudnog značaja samim tim jer nam treba pružiti maksimalno opuštanje i odmor. Uz krevet se odlično uklapaju i razne fotelje što svakako predstavlja bolje i praktičnije rešenje za manje stanove nego postavljanje velikih garnitura koje mogu zauzeti dosta prostora. Sa dobro dizajniranim lusterom ili podnom lampom prostor će dobiti apsolutno jedinstven izgled.

 

U samom projektovanju ove prostorije mnogi se fokusiraju na poziciju televizora kao važnog elementa. Pravila se uglavnom svode na to da je najbolje mesto za TV uređaj nasuprot sedećih garnitura ili kreveta i fotelja i da nisu na udaru sunčeve svetlosti odnosno nikako nasuprot prozora.

Boje zidova ili odgovarajuće tapete treba birati prema postojećem nameštaju. Kada su u pitanju tapete savetuje se njihovo postavljanje odnosno ograničavanje na samo jedan određeni zid u prostoriji. Takođe se ne preporučuju kombinacije više vrsta tapeta i različiti uzorci.

Najčešće greške pri uređenju dnevnog boravka:

Svaki detalj u prostoru je podjednako važan ali isto tako ukoliko se prostor pretrpa njima, efekat neće biti pravi. Jedna od najvećih i najčešćih grešaka pri uređenju jeste ubacivanje staklenih vitrina ili polica sa gomilom detalja koji su potpuno nepotrebni. Ovim postupkom dnevni boravak postaje haotičan i pretrpan.

 

S druge strane hladan i jednostavan prostor može delovati veoma depresivno. Monotone boje i stroge linije nameštaja stvoriće neprijatan utisak u dnevnom boravku a to se nikako ne sme dopustiti. Pojedinim minimalnim ulaganjem možete na razne načine uneti vedrinu u Vaš dnevni boravak i načiniti ga prijatnim i opuštajućim. Tako recimo se mogu naći razni prekrivači upadljivih boja i dezena koji će se savršeno uklopiti u jednostavne i jednobojne prostore. Kupovina ukrasnih jastuka može biti veoma interesantna. Možda Vam se ovi elementi na prvi pogled ne čine toliko bitnim i zanimljivim ali su svakako vrlo efikasni i efektni. Stare kauče i garniture možete na jednostavan i jeftin način ukrasiti najrazličitijim ukrasnim jastucima i pružiti im potpuno novi izgled. Unošenjem dovoljne količine odgovarajućih boja i razigranih detalja Vaš dnevni boravak će biti najprijatnije mesto u Vašem domu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *