Blog

Uredjenje potkrovlja

Na koji način opremiti potkrovlje:

Opremanje potkrovlja kao izuzetno atraktivnog i privlačnog prostora može se svrstati u interesantne i izazovne poduhvate samim tim što ovaj prostor ima kose krovove i razne druge nepravilnosti. Sve to kod pojedinaca može čak izazvati i pojavu straha i nije redak slučaj da se pri kupovini stana pre odlučuju za one klasične nego potkrovlja, jer ih je pre svega znatno lakše opremiti i urediti.

Pri samoj pomisli na potkrovlje mnogima je prva asocijacija da u ovakvim prostorima žive isključivo umetničke duše poput slikara, arhitekti, fotografa i sl. gde u potpunosti može doći do izražaja njihova maštovitost i kreativnost. To uopšte ne mora da znači, jer opremanje potkrovlja nije toliko zahtevan posao za koji je neophodna posebna stručnost. Ono što svakako ne treba pomisliti što je takođe česta pojava je da se u potkrovlju ne može smestiti odgovarajući plakar, krevet i ostali komadi nameštaja. I tu je reč o jednoj velikoj zabludi, jer je istina da je nameštaj jedino u pojedinim delovima stana (gde su kosine i nepravilni zidovi) potrebno prilagoditi datom prostoru, ostalo je sve veoma jednostavno.

Nameštaj po meri idealan za uklapanje:

Sve što se u početku uređenja ove vrste prostora smatra većim ili manjim nedostatkom, vrlo lako se može rešiti i prilagoditi, uz pomoć nekoliko stručnih saveta i dobrih ideja. Za apsolutno iskorišćavanje svakog santimetra potkrovlja najbolje rešenje je opremiti ga nameštajem po meri jer je to jedini i najlakši način za stvaranje moćnog i funkcionalnog prostora.

Jedno od idealnih rešenja je ugradnja ormara ili plakara po meri. Konkretno od visine zida zavisi i iskoristivost datog prostora. Veoma niske zone uz zidove moguće je iskoristiti na nekoliko načina recimo ugradnjom kliznih vrata celom dužinom koja će pokriti sve one sitnice ili uređaje koje smo smestili u ovom prostoru (od usisivača, metli, sredstava za čišćenje i dezinfekciju prostora, raznih kofera, torbi itd.).

Dnevne i spavaće sobe:

U nižim zonama potkrovlja mogu se smestiti razne garniture, kreveti ili fotelje za sedenje. Savetuje se minimalno pregrađivanje prostora u potkrovlju jer je mnogo bolje i korisnije da prostorije povežete na pravi način i oslobodite ga suvišnih pregradnih zidova, vrata i ostalog što će smanjiti slobodan prostor i načiniti ga manje funkcionalnim. Otvorena dnevna zona koja nema pregrade i vrata biće mnogo prijatnija za boravak, dok odvojene odnosno pregrađene celine u vidu spavaće ili radne sobe uz garderober i veliko kupatilo mogu vam pružiti svu potrebnu privatnost i intimu.

Pored mesta za uživanje i odmor niži delovi stana mogu poslužiti da se u njima smeste radni stolovi recimo u dečijim sobama ili naprave radni uglovi postavljanjem računara. Stolove je potrebno smestiti tako da budu uz zid a mesta za stolice odnosno sedenje u višim delovima tako da se omogući što lakši prilaz ili ustajanje.

Kuhinje i kupatila u potkrovlju:

Gornji kuhinjski elementi u ovakvom prostoru mogu biti organizovani kaskadno. U suprotnom kuhinju treba organizovati tako da donji elementi popune kompletan prostor od poda do visine kosina. Pored toga što ste maksimalno iskoristili dati prostor ovo je jedini način kako da se dođe do dodatnog prostora i omogući skladištenje svih potrebnih namirnica i ostalih stvari. Ukoliko Vam ovakva organizacija kuhinje ne pruža dovoljno prostora za radne površine, u tom slučaju Vam se savetuje postavljanje pulta ili šanka ka trpezarijskom delu. Što se tiče kupatila i kosina u njemu one su najbolje za smeštanje wc šolja, mašina za pranje veša il ležeće kade. Prilikom postavljanja kade u već postojeću kosinu treba voditi računa da se u jednom delu obezbedi viši deo kako bi bio omogućen pravilan položaj tela prilikom tuširanja.

Maksimalno korišćenje prostora pod krovom:

Dodatna atrakcija i komocija u prostoru potkrovlja može se postići smeštanjem galerije u najvišim delovima ovog prostora uz pristupno stepenište ili strme merdevine. Galerija može poslužiti u vidu dodatne spavaće sobe ili prostora za neki Vaš hobi, a da Vam pri tom smanjena visina ne smeta. U krovnom prostoru s obzirom na velike količine prirodne svetlosti mogu se odložiti i čuvati razne stvari (ukoliko je naravno reč o odgovarajućoj visini). Ovo je pre svega znatno fleksibilniji i bolji prostor koji se može iskoristiti u te svrhe u poređenju sa mračnim i hladnim podrumima koji imaju istu namenu.

Korisni saveti:

Ukoliko ste i dalje u velikoj dilemi oko uređenja Vašeg potkrovlja ili se plašite da to nećete moći sami da ispratite, mi Vam savetujemo da ipak angažujete arhitektu. Uz znanje, iskustvo i maštovitost stručnog lica svaka Vaša želja i zamisao biće maksimalno sprovedena u delo, a Vi ćete nakon toga moći da u potpunosti uživate u Vašem potkrovlju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *