Blog

Vaš vodič do savršene kuhinje

Odabrani kuhinjski elementi mogu da podignu vašu kuhinju na viši nivo, da doprinesu njenoj funkcionalnosti i stilu, da ne pominjemo da su ključni faktor za vaš budžet. S druge strane, ukoliko uprskate sa izborom, situacija postaje nepopravljiva.

Tako da ako već sve radite sami i nemate stručnu pomoć dekoratera, pratite naš vodič, jer mi ćemo vam sugerisati kako da razmišljate i na šta najviše da obratite pažnju.. Da li je bolje birati ravne panele, ili one izrezbarene, da li uzeti gotovu ili raditi kuhinju po meri, želite li staklene ručkice za otvaranje fioka recimo, ili fioke sa odloženim vraćanjem u prvobitni položaj, samo su neka od pitanja na koja ćemo ponudii odgovore.

Koji stil vam najviše odgovara?

Bez obzira da li radite kuhinju po meri, ili uzimate već zaokružen model, izabrati stil vrata kuhinjskih elemenata je možda i najvažnija odluka koju treba da donesete. Ne samo što je reč o najvidljivijem delu kuhinje, već najčešće i najskupljem, pa je jasno da se ovde morate zadržati najduže i dobro promisliti. Prvo se odlučite za vrstu materijala – drvo, medijapan ili univer su najčešće opcije.

Za one koji žele kuhinju tradicionalnijih linija, pravi izbor su elementi u tzv. šejker (shaker) stilu, koji su patentirali Amiši. Njegova posebnost i prepoznatljivost leži u odsustvu bilo kakvog modernog rešenja i nekorišćenju mehanizacije. Odlikuje ga dugotrajnost, kvalitet korištenog materijala, i ravne linije. Za što rustičniji stil, ukoliko ste u mogućnosti, u kuhinji uradite drveni pod, a elemente birajte iz palete zelene boje.

Moderniji izgled možete postići odabirom vrata čija je površina u potpunosti ravna. Prijateljski nastrojen materijal ka vašem budžetu, u ovoj formi, je medijapan. Njegova prednosti je i što možete da ga kupite u svakoj zamislivoj boji, i tako uštedite i do 20 posto novca, koji bi potrošili na farbanje drveta u željenu nijansu.

Ukoliko ne možete da se odlučite između modernog i tradicionalnog, svetlih ili tamnijih tonova, uradite ono nezamislivo – miksujte. To jeste hrabar potez, i malo ko se na njega odlučuje. Ali zamislite samo – donji elementi od tamnog drveta, gornji recimo od zamagljenog stakla? Jedina nevolja je što ako nemate pomoć stručnjaka, ili model kuhinje koji ste već negde videli, več samo ideju, budite baš pažljivi da vam se hrabrost ne obije o glavu i da vam kuhinja ne izgleda kao da ste je spojili od tuđih otpadaka, jer se ništa ne slaže ni sa čim.

Jedno od popularnijih rešenja u poslednje vreme je upotreba kuhinjski vrata napravljenih da izgledaju kao roletne. Začkoljica sa njima je, očekivano, cena. Njihova funkcionalnost i lepota posebno bi došle do izražaja kod vas koji ste se odlučili da pravite kuhinju po meri. Generalno govoreći, ukoliko vam je originalnost bitna, kuhinja po meri bi trebalo da bude vaš izbor. Možda već imate ideju kako sve treba da izgleda, možda ste videli u nekom časopisu kuhinju iz vaših snova i želite je u svom domu. Kako je došlo do ideje i nije toliko bitno, koliko činjenica da kuhinjom po meri koristite svaki centimetar prostora koji vam je na raspolaganju, dobijate baš ono što želite, u pogledu stila, boja, materijala i imate kuhinju, kakvu niko drugi nema, i koja se susreće sa svim vašim potrebama. Ovakav pristup zahteva više vremena i truda, ali s obzirom da je to prostor u kom se porodica okuplja najčešće, mesto gde želite da se komfor i funkcionalnost susretnu, sve uloženo će se na koncu isplatiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *