Blog

Ventilatori za kupatila

U prostorijama koje su sklone pojavi vlage, plesni, teškog vazduha i neprijatnog mirisa problem treba tražiti u nedovoljnom dotoku svežeg vazduha. Jednostavno se podrazumeva da se svakoj prostoriji mora obezbediti odgovarajuće stanje, odnosno adekvatno održavanje, zaštita od svih vremenskih uslova, provetravanje i postizanje odgovarajućeg nivoa vlažnosti.

Ventilacioni sistemi:

Na tržištu se mogu pronaći razni ventilacioni sistemi ali se prvenstveno mora voditi računa o pravom tj.adekvatnom odabiru kao i o njihovom kvalitetu, a to nije ni najmanje jednostavno, pre svega jer je reč o posebnoj ventilaciji za ljude koji borave u određenom prostoru, a zatim o posebnoj ventilaciji za određene prostorije. Ne tako davno jedino provetravanje prostora podrazumevalo je stvaranje promaje otvaranjem svih prozora, s obzirom da drugi načini nisu bili mogući u stambenim sektorima. Provetravanje kuhinja zasnivalo se na upotrebi aspiratora, kupatila uz pomoć izduvne ventilacije ili sanitarnih čvorova a ponekad i uz pomoć izduvnih ventilatora. U današnje vreme kada je gradnja u potpunosti savremena a prozori hermetički, akcenat se svakako po mišljenu stručnjaka stavlja na pravilnu ventilaciju objekata. To se svakako ne može postići samo propelerom koji ima cev i ventilator.

Praksa govori o tome da se u adekvatnom provetravanju prostorija moraju koristiti centralizovani ili decentralizovani sistemi ventilacije koji imaju posebne , funkcionalno – završne module. Pored toga moraju se održavati na pravi način jer mnoga ispitivanja donela su do saznanja da se upravo u ventilacionim sistemima nalaze ogromne količine gljivica i plesni, što ih svrstava u glavne izvore zagađenja i stvaranja neprijatnih mirisa. Kada je reč o centralizovanim sistemima kao jedan od glavnih nedostataka može se smatrati to što je nemoguće obezbediti odgovarajuću mikroklimu u posebnoj zoni objekata. Postoji ogromna razlika u provetravanju garaža, podrumskih prostora u odnosu na recimo bazene. U tehničkom smislu dolazi do raznih problema prilikom same ugradnje centralnih blokova, postavke cevi, najčešće i zbog loših projektnih rešenja.

U današnje vreme sve je više onih koji se odlučuju za decentralizovane sisteme ventilacije, kojima se u poređenju sa drugim sistemima, u energetskom smislu dobija znatno kvalitetniji vazduh. Pored toga prednosti ove ventilacije su kompaktna konstrukcija, jednostavna i laka ugradnja bez oštećivanja zidova, povoljna cena i izuzetna pouzdanost. Sa njima se mogu stvoriti lokalne komforne zone a imaju i individualne algoritme kojima se može upravljati.

Svaka prostorija zahteva posebnu ventilaciju:

S obzirom da je svaka prostorija sa različitom namenom i uslovima upotrebe,najvažnije je obezbediti što bolji protok vazduha. Kada su u pitanju kupatila, važnost ventilacije je još veća s obzirom na prisustvo vlage i pare u njima. Bez adekvatne ventilacije zasigurno ćete vrlo brzo uočiti pojavu buđi. Ukoliko još u kupatilu ima drvenih delova elemenata oni će vrlo brzo pretrpeti velike negativne promene i moraćete ih zameniti.

Montaža ventilatora u kupatilu:

Kada je kupatilo bez prozora odnosno prirodne ventilacije najzastupljenije je postavljanje ventilacionih otvora koji imaju rešetke preko. Mišljenje mnogih majstora je da je kod ovakvih ventilacionih sistema funkcija izvlačenja vazduha jako slaba, pa se preporučuje ugradnja ventilatora kako bi se ventilacija dodatno forsirala. Ventilator će svakako biti od velike pomoći kako u odvođenju neprijatnog mirisa tako i u izvlačenju toplog i hladnog vazduha i sprečavanju pojave buđi.

Da bi ventilator mogao da se ugradi moraju postojati izvodi na električnim instalacijama pored samih otvora. Postupak montaže je veoma jednostavan a ukoliko želite da rad ventilatora kontrolišete, to se može postići ugradnjom kombinovanih prekidača za paljenje svetla i ventilatora istovremeno, kao i njegovog isključivanja par minuta nakon što se svetlo ugasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *