Blog

Zašto vodokotlić propušta vodu

Kupovina novog uređaja ili popravka starog:

U poslednje vreme je sve više onih koji smatraju da je mnogo lakše kupiti novi uređaj tj. aparat nego popraviti neispravan stari. Mnogi takođe smatraju da je majstorisanje u mnogim slučajevima besmisleno, kao i da je novi uređaj svakako bolje i sigurnije rešenje, a pritom se u kupovini vode isključivo teorijom da je bolje kupiti aparat po što povoljnijoj ceni ma koliko da traje. Nije gotovo uvek slučaj da je jeftin proizvod loš i nekvalitetan ali se u praksi mnogo puta upravo to pravilo potvrdi. O svemu ovome govorimo upravo iz tog razloga što se veoma često dogodi da se aparat zameni samo zbog svoje starosti i kupi novi jeftiniji sa sumnjivim kvalitetom a stari ni ne pokuša da se popravi iako Vas verno služi dugi niz godina.

Klasični tipovi vodokotlića:

Standardni vodokotlići su na našem tržištu najzastupljeniji. Na samom vodokotliću smešten je poseban ventil sa crevom koje služi u napajanju vodom i pri bilo kakvoj popravci jednostavnim zavrtanjem ventila dolazi do zaustavljanja dotoka vode. Kada se zaustavi dotok vode neophodno je ispuštanje vode iz kotlića kako bi popravka mogla neometano da se obavi.

U sastavu kotlića nalaze se dva potpuna odvojena sistema. Uloga jednog sistema je punjenje vodom, dok drugi služi da bi se voda ispustila. U sistemu punjenja smešten je plovak koji omogućava regulisanje nivoa vode kao i poseban ventil uz pomoć koga se može prekinuti dotok vode nakon postizanja zadatog nivoa. Sistem za punjenje radi po principu pritiska vode iz mreže te su kvarovi najčešći upravo u ovim delovima. Ukoliko je curenje vode u šolju neprestano uglavnom je problem što se vodokotlić prepunjava. U slučaju kada se voda ne zaustavlja na određenom nivou ona počinje neprestano da teče niz wc šolju a nikada preko vodokotlića.

Rešenje ovog problema u Vašem kupatilu treba tražiti u pohabanim gumicama na ventilima ili plovcima koji su od stiropora. Uglavnom je problem u neadekvatno regulisanom nivou vode zbog lošeg položaja plovka ili je reč o zagušenju ventila usled pojave različitih nečistoća (kamenac i sl.). Zapažanje nečistoća u vodi je veoma jednostavno. Dovoljno je pogled usmeriti na unutrašnjost zidova vodokotlića koji u tom slučaju imaju drugačiju boju. Svaka prodavnica koja je opremljena vodovodnom opremom u svojoj ponudi ima rezervne delove vodokotlića od gumica za ventile do ostalih sitnica. U slučaju da je u prostoru vodokotlića to moguće savetuje se zamena sistema za punjenje vodom nekim drugim novijim tipom.

Nečistoće u vodi najčešći su uzročnici naslaga na gumicama i sistemima koji služe za puštanje vode što i u ovom slučaju dovodi do neprestanog curenja vode u wc šolju. Najčešće je dovoljno jednostavno čišćenje gumice sa dna sistema i mesta na kome se nalazi. Pri skidanju gumice treba biti posebno pažljiv kako se ne bi polomili plastični delovi u samom vodokotliću. Ukoliko se i pored čišćenja problem curenja ne reši treba probati sa novom gumicom. Fizičko oštećenje sistema je nepopravljivo i u tom slučaju je obavezna kompletna zamena. U ponudi se mogu naći razni tipovi zvona ali u odnosu na kačenje mora se odabrati isti sitem kao i stari koji se menja.

Za ovakva majstorisanja ne morate potrošiti previše vremena ali ono što je svakako neophodno su snalažljivost, volja i odgovarajući alat.

WC monoblokovi:

Kvalitetna izrada i veoma lep izgled monoblokova u poređenju sa klasičnim wc šoljama i plastičnim vodokotlićima definitivno su stvar prestiža. Uz lepši izgled njihova dodatna prednost je što pružaju manja i veća ispiranja u zavisnosti od potrebe. Ova funkcija pre svega stvara znatnu uštedu vode. Jedina mana je što se mehanizam kod njih nešto komplikovanije menja u odnosu na klasične vodokotliće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *