Blog

Zavese i draperije

U uređenju stambenih ili poslovnih prostorija dosta pažnje se posvećuje mnogim elementima dekoracije i detalja koji svaki prostor može načiniti jedinstvenim. Kao jedan od važnijih elemenata u uređenju su svakako zavese. Prostor bez njih može delovati apsolutno odbojno i hladno i definitivno su jedan od nezamenljivih delova svake prostorije.

Naše tržište je zaista bogato ogromnim izborom materijala visokog kvaliteta. Zavese mogu biti sa različitom prozirnošću, težinom, bojom, dezenom, poput organdina zavesa sa olovom, markizet zavesa, od pliša, svile, pamuka, viskoze, mogu biti klasične, dečije i mnoge druge. Pored adekvatnog odabira materijala podjednako je važan i način na koji se one kače, kakve mehanizme pomeranja imaju kao i kontrolu svetlosti koja se dobija u prostoru. Kod klasičnih zavesa kačenje je uglavnom na garnišne a mogu biti i sa visoko kvalitetnim i pouzdanim sistemima kao što su panelrolo i rimske zavese – u poslednje vreme sve popularnije. Kod paketa i plise zavesa postoji mogućnost šivenja po meri prozora od materijala po Vašem izboru. Montaža mehanizama vrši se na zid ili plafon.

Sa lepom zavesom ukrasićete svaki prostor a na svakoj zavesi možete dodatno staviti ukras poput raznih šnala, magneta, sistema za kačenje i drugih dizajnerskih rešenja koja će omogućiti slobodan pad zavese ili blago uklanjanje sa prozora.

Ukrasi za zavese:

Posebne kukice za zavese služe za još jednostavnije postavljanje i skidanje zavesa a da pri tom ne zahtevaju dodatno porubljivanje i našivanje trakastih omči ili nekih drugih sistema za vešanje. U ovom slučaju jedino je važno da se postavi garnišna na koju se navlače magnetni držači. Zavesa može biti od bilo kojeg materijala. Kačenje zavese je brzo i jednostavno – potrebno je samo da se zavesa uhvati magnetima za krajeve koji su međusobno povezani.

Bočni držači zavesa odnosno način na koji se pridržavaju draperije jedan je od starih metoda zamračivanja prostorija. U današnje vreme ovi detalji služe više kao ukras i mogu da naglase prozor a da ga pri tom ne pokriju u potpunosti. Ovakve draperije kače se na bočnim stranama uz pomoć ukrasnih držača. Oni mogu biti jako interesantni i efektni i od sasvim obične, neprimetne zavese mogu načiniti lepu i atraktivnu a pri tom ceo enterijeru pružiti neku posebnu snagu. Držači mogu biti vezani za zid ili stajati zasebno kao šnala za kosu. Uz njih ne samo zavesa već i kompletan ambijent dobija na raskošnom izgledu. Motive treba uklopiti uz enterijer i mogu biti dečiji, modernistički, minimalistički, klasični i sl.

U odabiru zavesa kao i drugih detalja u prostoru važno je pridržavati se pojedinih pravila i uputstava. Tako se na primer podrazumevaju 2 dužine zavesa koje su pravilne – do prozorske daske ili do poda. Teško da će neko drugo rešenje izgledati dobro. Od visine zavese zavisi isticanje visine ili širine zidova i prozora. Kod dugačkih zavesa treba voditi računa da se ne vuku po podu i skupljaju prašinu već da budu barem santimetar izdignute. Tako se i kod kraćih zavesa preporučuje dužina pola santimetra iznad daske prozora.

U odabiru materijala važno je sledeće:

– Na prvom mestu cena samog materijala.
– Način obrade.
– Da li imaju postavu?
– Da li će Vam pružiti dovoljnu toplotnu i zvučnu izolaciju?
– Da li mogu delimično ili potpuno da zamrače prostor?

Kada je reč o izgledu treba se odlučiti za određenu boju, vrstu tkanine, dužinu, način kačenja, širinu, nabore i još mnogo drugih detalja kako bi je maksimalno uklopili u enterijer.Ukoliko se zavesa po Vašoj želji i merama prozora šije, svakako da je mnogo bolje imati veliku količinu povoljnijeg materijala nego premalo onog koji je dosta skup.

Za kraće zavese se ne preporučuju teški materijali i krupni uzorci. Može se napraviti izuzetak jedino u slučaju idealnog uklapanja u celokupan enterijer ili slaganju sa uzorkom tapeta. Posebna pažnja se mora usmeriti na zavese sa uzorkom jer je najvažnije da budu dobro skrojene.

Vrste tkanina:

Nekada preveliki izbor kao i različiti dezeni i uzorci mogu stvoriti neodlučnost. Kada se odlučite za jednu boju tu svakako ne možete pogrešiti.

Odabir zavesa nije isti kada je u pitanju kompletno uređena prostorija i kad je potpuno prazna. Obojenim zidovima i već nameštenoj sobi treba pružiti odgovarajuću zavesu u odnosu na postojeće detalje. U suprotnom celo uređenje prostora možete podrediti isključivo zavesama. Sklad boje i uzorka je od velikog značaja samim tim što šarenilo može da izazove neke druge neželjene efekte.

Kada se na materijalu ne štedi, izgled i najjeftinije pamučne tkanine može biti poput svile najvećeg kvaliteta i najviše cene. Kada je zavesa tanka i nategnuta ceo prostor može izgledati veoma škrto. Materijal treba da bude postojan i ne sme se dozvoliti da brzo izbledi.

Korisni saveti u odabiru prozora:

Za dobru izolaciju najbolje je obezbediti prozor sa dvostrukim staklom minimum 4 milimetra debljine i odvojenim vakumom od 6 milimetra. Sa većim razmakom dobija se i bolja izolacija. Zvučnu izolaciju će svakako poboljšati veća debljina spoljašnjeg okna prozora kao i dvostruko unutrašnje staklo.

Što se tiče materijala jedna od najvećih dilema je drvo ili PVC. U tehničkom smislu oba materijala obezbeđuju jednake vrednosti koje se tiču toplotnih, svetlosnih i zvučnih karakteristika. Kod PVC prozora je veća otpornost na spoljašnje uticaje a da pri tom nije potrebno posebno održavanje dok drveni prozori zahtevaju obnovu završnih slojeva. Popravke drvenih prozora su znatno jednostavnije nego PVC materijala.

U ranijem periodu PVC prozor bio je glavni znak za tehnološki napredak i u jednom trenutku je potisnuo drvene. U poslednje vreme se situacija promenila i drveni prozori dobijaju sve više na značaju i upotrebi pre svega u ekološkom smislu jer se radi o najplemenitijem materijalu kada je reč o visokogradnji.

Kako detalji mogu uticati na izgled prostora:

Kao što se garderobom može istaći karakter i originalnost, tako različiti elementi i detalji u prostoru mogu pružiti posebnu draž. Najvažniji dekorativni element svakog prostora je zavesa, kojom se mogu regulisati refleksija boja kao i određene količine svetlosti. Sa pažljivo odabranom zavesom prostor može imati jedinstven izgled i posebnu atmosferu. Sa prozračnim, laganim i svetlim zavesama ne možete pogrešiti naročito kada su u pitanju manji i slabije osvetljeni prostori, a sa svetlim prirodnim bojama upotpunićete prostor u kome ima dosta drugih efektnih detalja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *