Blog

Zidanje česme

Ukrašavanje dvorišta i vrtova:

Prisustvo vode u bilo kom obliku u Vašem dvorištu zasigurno će oplemeniti i promeniti kompletan izgled i ambijent prostora, bilo da je reč o mirnom jezercetu, bazenu, dinamičnom vodopadu, fontani ili tankom zidnom mlazu. Mišljenje stručnjaka je da se bolji efekat u bilo kom vrtu ili dvorištu ne može postići bez prisustva vode u ulozi fokusne tačke.

Jedan od neizbežnih elemenata u svakom dvorištu jeste česma sa veoma izraženom funkcionalnošću. Različiti načini oblikovanja vrše podelu česmi na one koje su poput zidnog izvora, slobodno – stojeće, starinske pumpe ili prirodne kamene izvore. Ugradnja česmi ili postavljanje raznih fontani mogu biti odlična alternativa u malim dvorištima kada nemate mesta za bazen ili jezerce ili jednostavno nemate vremena da ih održavate.

Mesto na kome se obično nalazi česma u dvorištu jeste pred samom kućom gde može služiti u svakodnevnim potrebama koje se tiču snabdevanja vodom, od zalivanja cveća i ostalih biljaka do pranja kola i dr. Seoska domaćinstva česmu u većini slučajeva postavljaju u ekonomskim delovima dvorišta i koriste za pojenje živine i drugih životinja.

Pozicija i način snabdevanja česmi vodom imaju direktan uticaj na njihov položaj odnosno mesto u dvorištu. Zbog toga se savetuje njihovo postavljanje uz vodovodne instalacije ili druge izvore snabdevanja. Da biste napravili pravi izbor i česmu postavili na što bolje odnosno odgovarajuće mesto dobro razmislite čemu će Vam ona najviše služiti, da li na tom mestu obavljate još neke poslove,imate li u planu da još nešto gradite u dvorištu baš na mestu gde ste planirali da postavite česmu itd. Što se tiče odvoda vode mora se voditi računa da pri eventualnom odgušivanju kanalizacije prilaz bude dostupan. U sprečavanju prodiranja lišća i drugih materijala i zapušavanju kanalizacione cevi obavezno je postavljanje rešetke preko slivnika.

Izgradnja česmi:

Pri izgradnji česme može se koristiti kamen ili opeka a moguće je izliti i od betona. Na tržištu se može naći gotov proizvod, a to su metalne česme. Kod betonske je moguća završna obrada uz pomoć cementne košuljice ili pranog sitnozrnog betona.Postoje i razni drugi materijali kojima se može obložiti a to su kamene ploče, keramičke pločice, raznobojni mozaici i dr.

Gradnja opekom zahteva pre svega dobro pečen i pun materijal sa minimalnom poroznošću i visokom otpornošću na vodu i niske temperature. Prilikom gradnje česme unutar nje obavezna je kvalitetna izolacija vodovodnih cevi kako bi se izbeglo zamrzavanje vode i pucanje cevi. Voda u dodiru sa građevinskim materijalom pri veoma niskim temperaturama se zamrzava i dovodi do oštećenja površinskog sloja koji će odmah popucati a vremenom početi i da se ljuspa. Bez dovoljne termoizolacije sigurno da će doći do ovakvih i sličnih problema. Da sve to sa sigurnošću izbegnete najbolje je da se voda ispusti iz česme u vreme veoma niskih temperatura i velikih mrazeva.

Postavljanje i betoniranje temelja česme zahteva minimalnu dubinu od 50 cm na već pripremljenu podlogu šljunka debljine 10 cm, čime je obezbeđen željeni položaj česme.

Oblici i dizajn česmi:

Veoma interesantno i atraktivno rešenje može Vam pružiti publikacija koja ima razne projekte česmi, pa tako pored nje možete dobiti i radnu površinu veoma korisnu kada perete voće, sudove i sl. Pored svega toga ovaj element u Vašem dvorištu može imati ulogu skulpture, pa je možete oblikovati na najrazličitije maštovite i originalne načine. Starinarnice recimo imaju gomile zanimljivih figura kroz koje možete sprovesti cevi i napraviti česmu, ili uh ukrasiti posebno dizajniranim slavinama koje imaju ventile u obliku životinja i sl.

Kao i ostale elemente u dvorištu i česmu treba uklopiti sa odgovarajućim prostorom. Boju i završnu obradu najlakše je uklopiti sa fasadom kuće, ogradom ili nekim drugim elementima iz dvorišta.

Oblaganje česmi:

Pored zidanih česmi postoje i već pomenute gotove česme koje se mogu oblagati prirodnim kamenom i mnogim drugim materijalima. Jedno od rešenja kako da ukrasite Vaše dvorište jeste betonska ukrasna česma. Za njenu izradu koristi se visokokvalitetni beton i dodaje polučelična armatura kao i mnogi aditivi kojima se postiže visok kvalitet gotovog proizvoda sa najfinijom obradom. Betonska ukrasna česma može se naći u raznim oblicima i dimenzijama a elegantan izgled kao i široka paleta boja pružaju mogućnost jednostavnog uklapanja u sve eksterijere.

Prednosti betonske česme:

• Izuzetan kvalitet materijala.
• Znatna ušteda vremena i novca u odnosu na zidane česme.
• Korišćenje betona kao najprostranjenijeg materijala i dr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *