Blog

Zidanje dimnjaka

Dva osnovna zadatka svakog dimnjaka je da:

– Stvara promaju koja će dovesti dovoljne količine vazduha u samo ložište.
– Da odvodi gasove usled sagorevanja u atmosferu.

Što se tiče samog principa rada dimnjaka dešava se sledeće: prilikom paljenja vatre dolazi do zagrevanja vazduha unutar dimnjaka, on biva ređi u odnosu na spoljašnji vazduh i nastaje njegovo podizanje. Prilikom podizanja toplog vazduha dolazi do ulivanja hladnog vazduha iz prostorije u samo ložište i na taj način se vatra rasplamsava i stvara veća toplota. U ovom ciklusu se pojavljuje razlika u pritiscima.

Gradnja dimnjaka:

Ukupni investicijski troškovi kada je reč o gradnji dimnjaka je svega 1 procenat a mogućnosti ukoliko ga ima na kući su zaista velike. Tako na primer ukoliko postoji dimnjak, mogu se znatno poboljšati uslovi za život kao i stvoriti još prijatnija atmosfera u domovima ugradnjom kamina ili kaljavih peći. Vrlo često se dešava da u prvom mahu prilikom gradnje kuće nemate slične prohteve i mislite da je gradnja dimnjaka bespotrebna investicija, ali se može desiti da Vam se mišljenja i ideje promene nakon nekog vremena. Iz tog razloga ovakva mogućnost uvek treba da bude otvorena. Možda se ipak predomislite i jednog dana poželite da se smestite u udobnu fotelju u Vašem dnevnom boravku i čitate knjigu dok slušate kako vatra pucketa u Vašem kaminu.

Ukoliko dimnjak postoji pruža se izuzetna fleksibilnost kao i mnogobrojne mogućnosti pri izboru i instaliranju različitih sistema grejanja. U kombinaciji sa dimnjakom nema ni jednog sistema grejanja koji se ne može instalirati i priključiti, što samo govori koliko je važno da ga svaka kuća ima. Uz pomoć dimnjaka uvek se može promeniti vrsta pogonskog goriva a to je svakako još jedna od njegovih prednosti.

Uz pomoć dimnjaka pored glavnog sistema grejanja može se instalirati i neko dodatno rešenje za grejanje prostora, kao što je na primer peć na drva. Opšte je poznato da kada se govori o drvetu misli se pre svega na ekološko i klimatski neutralno gorivo. Usled njegovog sagorevanja dolazi do oslobađanja onolike količine ugljen – dioksida koliko je stvoreno usled njegovog rasta.

Pre same gradnje dimnjaka važno je pažljivo odabrati majstore i unapred utvrditi cenu kompletnih radova. Iskusni majstori i svaki stručni savet može Vam biti samo od koristi. Pored iskustva i stručnog obavljanja ovog posla možete se detaljno raspitati i odlučiti za odgovarajuće sisteme grejanja i njihove instalacije. Uz dobru sugestiju i savet uz glavni sistem grejanja važno je imati i soluciju u vidu dodatnog dogrevanja prostora.

Na koji način se kreće vazduh:

I pored toga što je nevidljivo, kretanje vazduha kroz Vaš životni prostor je konstantno. Vazduh je u stalnom pokušaju da napusti prostor i kreće se dosta visoko čime je omogućeno spoljašnjem vazduhu ulaz u donju zonu. U zarobljenom toplom vazduhu u gornjem delu prostora stvoreni pritisak ga tera da se izvuče i kroz najsitnije otvore dok se u donjem delu prostora nedostaci vazduha nadomešćuju ulaskom zamenjujućeg.

Stvaranje promaje u dimnjaku:

Do ovakvog efekta dolazi usled stvaranja toplog vazduha u dimnjaku i prolaska kroz celo ložište. Sam efekat koji je nazvan promaja ima velike sličnosti sa pritiskom u vodovodnim cevima. Razlikuje se po vazdušnom pritisku koji je u ovom slučaju negativan dok je vodeni pozitivan. Iz tog razloga dimnjak spada u sisteme sa negativnim pritiskom.

Loša promaja može se javiti usled:

• Ogromne količine depozita sagorevanja na samim zidovima dimnjaka.
• Uticaja vetra.
• Strukturalnih oštećenja.
• Pojave stranih predmeta u dimnjaku.
• Izuzetno zaprljane dimnjačke kape.
• Nepravilne konstrukcije i fizike dimnjaka.

Neutralni pritisak:

Strujanje vazduha izaziva u pojedinim delovima prostora ravan neutralnog pritiska. Nad ovom zamišljenom ravni stvara se blago pozitivan vazdušni pritisak u poređenju sa pritiskom spoljnjeg vazduha pa iz tog razloga vazduh iz gornje zone teži da izađe iz prostora. U prostoru ispod zamišljene ravni stvoren je nešto blaže negativan vazdušni pritisak koji prostor želi da usisa unutra. Promenljivu lokaciju ravni neutralnog pritiska objašnjava promena uslova iz razloga što je uticaj faktora na protok vazduha jednak poziciji ravni sa neutralnim pritiskom. Gotovo uvek kada se ložišni uređaj nađe ispod ravni vazduh će težiti ka ulasku u zatvoreni prostor preko dimnjaka. Među najadekvatnijim primerima su kuće koje imaju po dva kamina a oni su smešteni jedan ispod drugog. U tom slučaju kod kamina koji se nalazi na gornjoj etaži dolazi do sagorevanja vazduha i protoka dimnjaka i samim tim do smanjenja pritiska na tom nivou i izazivanjem protoka vazduha sa donje etaže u pravcu gornje. S obzirom da je donji kamin pod ravni koja ima neutralan pritisak u dimnjaku se stvara potiskivanje vazduha i prelazi u nižu etažu. Ako su dimovodi blizu jedan drugome u zamenjujućem vazduhu može se nalaziti dim iz ložišnog mesta koji je gore i mogu se pokupiti neželjeni mirisi.

Na koji način vetar ima uticaj:

Prilikom udara vetra u objekat pritisak postaje veoma visok, dok je nizak na toj strani koja ide niz vetar. Kod otvorenog prozora ili vrata koji se nalaze na udarnoj strani doći će do povećanja pritiska samog objekta i uvećati promaja u dimnjaku. Na isti način će se pritisak smanjiti i stvoriti obrnuta promaja ukoliko se otvore otvori na strani niz vetar. Obrnutom promajom vazduh će se ubacivati kroz dimnjak u zatvoreni prostor a neće se izvlačiti iz njega. Kod kućnih aparata poput mašina za sušenje veša, kuhinjskih aspiratora , ventilacije u kupatilu i sl. izvlačenjem većih količina vazduha iz prostora dolazi do smanjenja pritiska. U tom slučaju može se stvoriti negativan pritisak u neposrednoj okolini ložišnih mesta čime će biti otežana promaja dimnjaka kao i njegov optimalan rad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *