Blog

Zidanje kamina

Kamin spada u elemente prostora čiji izgled, forma i funkcija mogu sa sigurnošću oplemeniti svaki prostor. Pored toga što će ugrejati prostor u kojem se nalazi on će svakako ugrejati i svačiju dušu.

Izrada kamina kao i njegovo uklapanje u ostatak prostora odnosno enterijera je zahtevan posao i treba mu se maksimalno posvetiti. Dobar ukus i jako malo predznanja sasvim su dovoljni kako da odaberete odgovarajuću vrstu i oblik kamina.

Osnovna podela kamina:

Postoje otvoreni i zatvoreni kamini. Treba dobro povesti računa o svim njihovim prednostima i manama.

Osnovne karakteristike otvorenih kamina:

Kada se govori o otvorenim kaminama svi će se složiti da je reč o pravim kaminima. Za njihovu izradu koriste se šamotne cigle i termobeton a veoma retko se koriste i spajaju prefabrikovani elementi. Što se tiče njihovih osnovnih karakteristika to je pre svega otvorena barem jedna strana što omogućava direktan odnosno neposredan pogled na vatru. Stvaranje izuzetnog ugođaja u mnogome doprinosi sama toplota koja iz kamina isijava i širi se po celom prostoru a potpuno opuštajuće je slušanje pucketanje vatre.

U konstrukciji ložišta ove vrste kamina potrebni su određeni zahtevi. Da bi se postigao neometan rad kamina prvenstveno je potreban odgovarajući dimnjak odnosno određeni parametri u vidu određene veličine, visine i odnosa dimnjaka i krova kao i okolnih objekata.

Kod dimnjaka nikako ne smeju biti prisutni mrtvi uglovi, maksimalan ugao koji može imati izlaz priključenja je 45 stepeni, nije dozvoljeno sužavati ga i mora biti sa odgovarajućim završetkom kako ne bi dolazilo do turbulencije dima. Kod otvorenih kamina postoji pravilo koje govori da je svakom kaminu neophodan po jedan dimnjak. On mora imati dobru izolaciju kako bi mogao dobro da vuče, da ne bi dolazilo do kondenzacije i tzv. povratnog dima što prouzrokuje curenje dima.

Sve ovo ukazuje koliko je zapravo važno da se dimnjak odradi na pravilan način i uspostavi njegovo normalno funkcionisanje. Iz ovih razloga je veoma važno njegovo precizno projektovanje, izbor materijala kao i odabir pravih izvođača ovakvih radova.

Za kvalitetno funkcionisanje otvorenog kamina neophodno je obezbediti neometan dotok vazduha i na taj način sprečiti vraćanje dima u prostoriju. U prevodu bez dovoljne količine vazduha u kaminu doći će do stvaranja potpritiska u prostoru i poremećaja u samom radu i vraćanju dima. U sprečavanju ovakvih situacija potrebno je dovesti spoljni vazduh u samo podnožje kamina gde dolazi do strujanja u ložištu, zatim pregrevanja i uvođenja u prostoriju.

Postavljanje otvorenog kamina na mesta promaje nikako nije preporučljivo, jer vazduh koji se vrti u predelu kamina samo će smetati normalnom radu. Otvorenim kaminima moguće je ugraditi vazdušnu komoru ili metalne zidove kako bi se još brže prenosila toplota. Mogu se ugraditi i posebne cevi u kojima se nalazi voda i priključiti na etažno grejanje. Svaki ovaj način na koji se poboljšava iskorišćavanje toplote je relativan i ima ograničeni efekat s obzirom na neminovno gubljenje određene količine toplote kroz dimnjak.

Treba istaći da je uloga otvorenih kamina prvenstveno u stvaranju prijatnog ugođaja. Prostorije mogu zagrejati kada napolju nisu jako niske temperature, a mogu poslužiti i kao dodatno grejanje. Ukoliko želite da kamin pretvorite u glavni izvor grejanja u toku cele zime ipak se morate odlučiti za zatvoreni kamin.

Prednosti zatvorenih kamina:

Vrata od gusa ili stakla koriste se za njihovo zatvaranje. Na ovaj način moguće je kontrolisati i regulisati dovod vazduha u samo ložište kao i protok i izlaz toplih gasova. Jedino tako može doći do bitnih ostvarenja u iskorišćavanju energije. Neki proizvođači ističu 75 procenata što je svakako maksimalna vrednost.

Za izradu zatvorenih kamina koriste se različiti materijali. Uglavnom se radi o zidanim kaminima i ugradnjom staklenih vrata. Zapravo izgleda poput otvorenog kamina samo što ima vrata. Postoje i kamini sa kasetnim ugradnim ložištima za čiju se izradu koriste kotlovski limovi, gusani okviri i ugradna stakla. Karakteristično za ovu vrstu ložišta su ravni gornji delovi i jednostavna zamena gde nije potrebno rušiti ih. Najzastupljenija su crna gusana ložišta sa manjim ili većim sabirnicima dima u gornjim delovima ložišta. U ovom slučaju zamena zahteva barem delimično skidanje ili rušenje obloge ali su znatno dugotrajniji što je svakako prednost.

Kod monoblokovskih kamina sama reč ukazuje na izradu i isporuku u komadu, i u pitanju su kamini koji imaju kompletnu prateću opremu i veoma su funkcionalni. Imaju odrađenu komoru u kojoj je topao vazduh, precizno regulisan dotok vazduha kao i oslobađanje toplog, a mogu imati i kompletnu automatiku i ventilatore. Kod pojedinih proizvođača uz kamin se dobija i ukrasna obloga. Vrata imaju posebne mehanizme u samoj kupoli.

Izgradnja kamina u fazama:

Prvenstveno je važno obezbediti funkcionalni deo kamina odnosno:

– izraditi postolje,
– uspostaviti odgovarajući dovod vazduha,
– postaviti ložište i izraditi komoru u kojoj se zagreva vazduh,
– spojiti ložište i dimnjak,
– obezbediti oslobađanje toplog vazduha u što više prostorija.

Nakon završenog kompletnog procesa obavezno treba izvršiti probu kamina. Svaka faza mora biti ispraćena na stručan način i uz određena pravila jer ukoliko se bilo šta improvizuje, može proizvesti greške i dovesti do dodatnih troškova ispravki.

Druga faza – ukrasne obloge:

U ovoj fazi postoji bezbroj mogućnosti od najrazličitijih oblika do upotrebe najraznovrsnijih materijala. Važno je kamin u potpunosti uklopiti sa stilom i enterijerom ostatka prostorije. Mesto za kamin je uglavnom u centralnom delu dnevnog boravka, nasuprot udobne garniture. Prava mera i skladnost kamina je od presudnog značaja kako ne bi progutao kompletan prostor. S obzirom da je veoma atraktivan element koji će zapaziti svako ko uđe u prostoriju, veoma je važna izuzetna preciznost i kvalitetna izrada. Vrsta materijala ima najveći uticaj na cenu izrade. Najpovoljnija varijanta je kombinacija drveta, kamena i cigle i predstavlja idealno rešenje za rustične ambijente. U nešto drugačijem enterijeru najbolje rešenje su mermer i granit ali je potrebno i znatno više ulaganja novca.

Šta spada u pribor za kamin:

Svakom kaminu potreban je odgovarajući pribor u koji spadaju nosač, metlica, žarač i hvataljka za drva. Za izradu ovog pribora koristi se uglavnom kovano gvožđe a mogu biti korišćeni i neki drugi materijali koji su imitacija. Rukohvati mogu biti u raznim oblicima a važno je jedino da se uklope sa kaminom i čine lepu celinu. Među opremom se nalazi i zaštitna mrežica tzv. iskrolovka koja služi da spreči varnicama da ispadaju iz otvorenih kamina. One mogu biti i poput ukrasa.
Za loženje kamina najbolja je upotreba tvrdih drva kao što je bukva, hrast, bagrem i dr.

Karakteristično za ove vrste su da sporije gore a pri tom pružaju lepe oblike vatre a pored toga su i većih kaloričnih vrednosti. Kamin se može ložiti i uz pomoć presovanih otpadaka drva tj. briketa. Rustični kamini uglavnom imaju uz njih i određene količine drva u raznim korpama.

Kada je sve na svome mestu ništa drugo Vam ne preostaje nego da se potpuno prepustite i uživate u ugođaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *