Blog

Zidanje kuhinje

Pri izboru kuhinje od Vas zavisi da li ćete se odlučiti za gotovu kuhinju, kuhinju po meri ili će izbor pasti na zidanje kuhinje.

Za zidanje kuhinje potrebni su plinobetonski blokovi i gips ploče. Ovim načinom izrade dobija se rustikalni izgled kuhinje sa etno motivima. Iverica je adekvatno zamenjena zidanim okvirima dok se drveni frontovi postavljaju potpuno isto kao i na običnim kuhinjama. Klasična vrata mogu zameniti tekstilne zavese i sa ovim dodatnim šarmom svaka kuhinja će izgledati jedinstveno. U pojačavanju rustikalnog izgleda svakako će pomoći keramičke pločice i oblaganje kuhinje njima.

Savetuju se upotreba pločica što manjih dimenzija. Gipsane ploče ili drvo mogu poslužiti za izradu raznih polica, niša i sl i takođe ih možete obložiti pločicama. Za svaki detalj i element Vaše kuhinje potrebno je samo malo mašte i kreativnosti i budite sigurni da ćete dobiti unikatnu kuhinju baš onakvu kakvu ste zamislili.

Ukoliko se govori o prednostima zidane kuhinje one su:

• Izuzetna čvrstoća i dugotrajnost kuhinje.
• Raznovrsnost u završnoj obradi (površine se mogu gletovati, obložiti pločicama itd.)
• Izražena jednostavnost u oblikovanju i izradi svih oblika.
• Lakoća materijala.
• Prilikom gradnje se ne stvara dodatni šut i razni otpatci što ukazuje na znatno čistiju ugradnju.

U poređenju sa drugim kuhinjama zidane kuhinje na poseban način ističu ličnost samih vlasnika. Stvaranje ličnosti započinje pri samom projektovanju pa sve do konačnih tj. završnih radova u kuhinji.

U prvoj i najvažnijoj fazi izrade potrebno je imati precizan plan u projektovanju i dizajniranju kuhinje. Početna faza je zapravo veza između izvođača radova i budućih korisnika kuhinje i od izuzetnog značaja je kako bi se stvorila unikatna kuhinja što lepšeg izgleda koja će Vas služiti jako dugo.

Među osnovnim karakteristikama zidane kuhinje mogu se izvojiti:

• Klasična tehnika zidanja.
• Prirodni i ekološki materijali.
• Izraženi detalji.

I pored sličnih kuhinja sa prefabrikovanim drvenim elementima smatra se da jedino klasičnim zidanjem može doći do potrebnog kvaliteta i masivnosti kuhinje. Masivno drvo kao što je slavonski hrast, prirodni kamen i keramika samo su neki od materijala koji se savršeno mogu uklopiti u svaku zidanu kuhinju i istaknuti joj kvalitet i dizajn. Bojenje drveta kao i impregnacija kamenih površina iziskuje upotrebu ekološki prihvatljivih boja i premaza.

Sa detaljima u kuhinji se mogu postići naraznovrsniji efekti. Oni se mogu dobiti i pri samom zidanju kuhinje a usko su povezani sa kasnijim opremanjem i korišćenjem kuhinje (postavljanje zavesa, organizacija posuđa itd.).

Betonska radna površina:

U kuhinji je od velike važnosti odgovarajuća radna površina i njeno što lakše održavanje. S obzirom da beton spada u dugotrajne materijale ovakva radna površina će zaista trajati večno. Ozidan deo se oblaže što kvalitetnijim pločicama postavljenim u što manjim razmacima kako bi se lakše čistio.

Kuhinje u vikendicama:

Mesta lako dostupna vodi u ovom slučaju vikendice uz reku izložene čestim poplavama imaju zidane kuhinje jer je to jedini način da one opstanu. Ostali materijali ne trpe vodu i vlagu i gotovo je nemoguće u ovakvim uslovima sačuvati ih. Kada se voda povuče i ostane sav mulj i prljavština one se uz pomoć raznih abrazivnih sredstava i vode operu i ponovo mogu izgledati kao nove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *