Blog

Zidanje terase

U gotovo svakoj kući ili stanu jedan od važnijih elemenata prostora je svakako terasa ili balkon. S obzirom koliko je u današnje vreme važno sebi priuštiti osećaj udobnosti i mira ne čudi zapravo koliko se sve veća pažnja usmerava na opremanje ovog dela Vašeg doma.

Pri samoj izgradnji objekta najbolje rešenje ukoliko može da se bira je položaj terase ili balkona tako da su okrenuti ka jugu. Ovo je jedini pravi način da se dođe do maksimalne efikasnosti i iskorišćavanja prostora u toku cele godine. Višak sunca svakako da ne treba da Vas brine jer pruža toplotu i mogućnost potpune relaksacije na otvorenom, a ukoliko Vam je mnogo vruće možete se zaštititi raznim suncobranima ili tendama. Svaka terasa je uglavnom natkrivena uz pomoć krovne konstrukcije ili gornjeg sprata objekta. S obzirom da se prvenstveno radi o mestu za opuštanje i odmaranje time se isključivo i treba voditi pri uređenju. Do apsolutno prirodnog ambijenta možete doći ukoliko koristite prirodne materijale. Za lepu i opuštajuću terasu nije potrebno ulaganje mnogo novca i truda a nije Vam potreban ni ogroman prostor. Manji balkoni sa sitnim izmenama mogu pružiti dosta toga. Ukoliko su u pitanju veće krovne površine i velike terase mogućnosti su zaista ogromne kako da dođete do moderno opremljenih prostora.

Na koji način urediti terase i balkone:

Jedan su od sastavnih delova životnih prostora i integracije sa spoljnim prostorima. S početkom proleća i lepim vremenom kreće sve veća potreba da se nakon duge i hladne zime provede mnogo više vremena na vazduhu a idealno mesto za to su upravo terase i balkoni.

Na ugodnoj terasi ili balkonu možete uživati svakodnevno. Pod nužnim delom stanovanja smatra se veza sa prirodom i ova potreba leži u svakome od nas. Privilegija onih koji su u vlasništvu ogromnih kuća i dvorišta svakako se ogleda u mogućnošću uživanja u prirodnoj lepoti uz svež vazduh i lično kreiran ambijent na terasi ili balkonu.

Na koji način ćete spoljni sadržaj pretvoriti u idealno mesto za odmor i uživanje ne zavisi isključivo od veličine prostora već od Vaše dobre volje i maštovitosti. Ukoliko Vam toga manjka, uvek možete angažovati nekoga ko je u tome stručan. U ekstenziji unutrašnjeg ka spoljašnjem prostoru veoma je važno da se stambenom prostoru omogući i dodatni sadržaj što se svakako može postići terasama i balkonima. U bogatom sadržaju koji mogu da pruže može se izdvojiti prijatno druženje sa ukućanima ili gostima, idealno mesto za dečije igre, organizacija roštilja, zabava, žurki na otvorenom i sl.

Osnovni elementi u opremanju terasa i balkona:

Svaku terasu ili balkon treba urediti specijalnim biljkama, lepim saksijama i drugim prirodnim detaljima. Ukrasne saksije imaju veoma dekorativnu ulogu te stoga im se treba maksimalno posvetiti. Veličina raspoloživog prostora ima direktan uticaj na veličinu biljaka odnosno njihove dimenzije, kako ne biste potpuno zagušili Vašu terasu ili balkon.

Nakon ozelenjivanja i osvežavanja potrebno je da odaberete i prikladan nameštaj odnosno da se svojom veličinom uklopi u dati prostor. Prikladna garnitura za sedenje ili više manjih stolica koje se po potrebi mogu razvlačiti samo su neki od predloga. Na manje terase ili balkone nikako nije preporučljivo postavljanje masivnih garnitura. Uz garniture se mogu postaviti najrazličitije sofe, ležaljke, ljuljaške i ostali atraktivni komadi koji čine vrtni nameštaj. U izradi nameštaja za spoljašnje prostore koriste se različiti materijali, različitih kvaliteta i cena kao što su drvo, plastika, metal, kovano gvožđe, ratan dizajn i dr. Svaki materijal na poseban način može kreirati različite stilove od klasičnog ,modernog, stilskog, rustičnog do potpuno egzotičnog izgleda nameštaja.

Sledeći važan element u opremanju spoljašnjih prostora je adekvatna rasveta koju možemo svrstati u ključne faktore u stvaranju posebnog ugođaja u večernjim satima. Sa lampama, svećama, bakljama i ugradnom rasvetom možete kreirati ugođaj po sopstvenoj želji i potrebi. S obzirom na izuzetne efekte kakve može pružiti noćno svetlo uz senke, specijalno naglašene delove i ostale elemente, kreiranje spoljnog prostora zaista nudi mnoge mogućnosti.

Svaki stambeni prostor biva obogaćen ukoliko ima balkon ili terasu. Ovo je jedini prostor čija je uloga sjedinjavanje enterijera i eksterijera. Treba se maksimalno posvetiti spoljnom prostoru i njegovom uređenju jer krajnji rezultati mogu biti krajnje zadivljujući. Ipak se u ovom ambijentu provede po par meseci godišnje i treba ga urediti na pravi način i maksimalno prilagoditi sebi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *