Blog

Živite kao podstanar? Evo kako da uredite iznajmljeni stan

To što ne živite u sopstvenom, već u iznajmljenom stanu, nikako ne znači da ne treba da obraćate pažnju na enterijer u kom provodite vreme. Naprotiv – postoji toliko jeftinih načina da preuredite ovaj prostor po svom ukusu i svoje okruženje učinite prijatnim, pa čak i da u dogovoru sa gazdom sprovedete i neke veće radove. Ukoliko postoji potreba za ozbiljnijim intervencijama, a vi iz nekog razloga niste u mogućnosti ili ne želite da tražite drugi stan, insistirajte na tome da to uradite o svom trošku, ali da budete oslobođeni plaćanja kirije. Čekanje da vlasnik stana sam preduzme renoviranje može da potraje zaista dugo.

Postavite drugačiju rasvetu

Nešto drugačije osvetljenje može učiniti da celokupan ambijent dobije sasvim drugačiji šmek, a lampe i lustere koje ovom prilikom nabavite možete bez veće muke dalje seliti sa sobom.

Ako želite dodir modernog enterijera, obavezno se odlučite za veće podne lampe valjkastog ili abažura neobičnog geometrijskog oblika, bele ili bež, koje se lako uklapaju u baš svaki prostor. Retro podne lampe možda ćete pronaći i na tavanu Vaše bake, dok će u spavaćoj sobi one dobiti sasvim romantičan i opušten izgled.

Sa druge strane, moderne plafonjere okruglih oblika i neobičnih šara ili lusteri sa mnoštvom staklića i perli, trenutno veoma trendi, takođe ne predstavljaju preveliko ulaganje, a čitavom prostoru mogu dodati vintidž ili notu postmoderne.

Krečenje sprovedite sami

Ako Vam gazda dozvoljava, krečenje možete sprovesti sami, jer je to ujedno najjeftiniji način na koji možete promeniti čitav stil enterijera.

Tako se možete odlučiti za trendi boje poput senf žute ili svih nijansi sive, a kao posebno moderne izdvajaju se i tamne braon ili zelena. Ako osvetljenje, pak, u stanu nije zadovoljavajuće, onda se radije okrenite jarkim ili bojama sunca, poput narandžaste ili crvene.

Za sve klasične duše sigurno će biti dobra vest da se bela ove sezone vraća na velika vrata, ali u bežkastoj nijansi pene kapućina, te i ovo može biti odlično rešenje za sve koji nisu zadovoljni veličinom iznajmljenog stana, jer ova nijansa vizuelno proširuje i uvećava.

Prekrivači, zavese, tepisi – detalji čine stil

Sitne detalje poput prekrivača koje ćete koristiti i tepihčića ili stazica koje možete veoma povoljno nabaviti i na buvljacima lako ćete uklopiti u baš svaki enterijerski stil, dok ćete istovremeno moći da ih sa sobom selite dalje.

Kao neke od aktuelnih boja za ove namene izdvajamo belu, tirkiznu plavu, bež, braon i crvene detalje.

Zavese, bilo da se rešite za rolo varijantu ili tekstilne verzije, takođe mogu značajno promeniti Vaš prostor u samo jednom potezu, te razmislite i ovom elementu ukoliko želite da okruženje učinite što prijatnijim.

Veći radovi u dogovoru sa gazdom

Veće radove sigurno nećete samostalno planirati i sprovoditi, ali ako primetite veće probleme obavezno ih saopštite gazdi. Naravno, tada je bitno i jasno se dogovoriti oko popravke, a nekada možete i sami predložiti ono što bi trebalo promeniti.

U jednu takvu isplativu investiciju uklapa se, recimo, ugradnja PVC stolarije tamo gde izolacija nije dobra i gde prozori ne dihtuju. Neretko se dešava da se gazde slože sa ovim većim radovima pa da u njih ulože Vaše kirije, jer se primera radi ova investicija dalje isplati na manjim računima za struju i grejanje, pogotovo tamo gde umesto centralnog grejanja rade TA ili druge peći.

Ne oklevajte da date predlog ukoliko ste voljni da nešto krupnije promenite, a do tada oplemenite prostor sitnicama, jer je to ipak Vaš prostor, u ma koliko kratkom periodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *